Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Тилерсон- велика непознаница

Дојче веле

Рекс Тилерсон ће бити нови министар спољних послова САД. Реч је о нафтном магнату и милијардеру који нема никакво политичко искуство, али има добре везе са државницима и великим бизнисменима широм света.

„Велика непозната“ – тако гласи наслов чланка о Рексу Тилерсону који је објавио Шпигел онлајн. „Недавно је Џон Кери у Министарству спољних послова добио Велики крст заслуга за Савезну Републику Немачку. Било је то меланхолично вече за америчког министра спољних послова и његовог немачког колегу Франк-Валтера Штајнмајера. Обојица ће за неколико недеља да се опросте од својих функција. Американац – зато што су Демократе изгубиле на изборима. А СПД-политичар зато што би у фебруару требало да постане председник Немачке. И то у тренутку када ће се немачко-амерички односи током мандата будућег председника Доналда Трампа наћи на озбиљној проби“.

„После вишенедељног нагађања ко би могао бити наследник Керија у Вашингтону, коначно се зна да ће то бири Рекс Тилерсон, шеф Ексона, највећег нафтног и гасног концерна на свету. Но, тиме је исцпрљено и сво знање о њему којим Берлин располаже. 64-годишњи Тилерсон не зна ништа о спољној политици, иако има међународно искуство – додуше у суровом бизнису. Листа његових саговорника у свету је дуга и импозантна. Он је са многим шефовима влада преговарао о пројектима експлоатације нафте и гаса – од Саудијске Арабија и Катара па до Венецуеле. Његов концерн је богатији од многих држава, а у многим земљама у којима је активан има своје приватне снаге безбедности“.

„У Берлину, у Министарству спољних послова, и даље се нагађа: шта Тилерсон мисли о будућности НАТО, о нуклеарном штиту САД и савезницима у Европи, о политици према Кини, о повредама људских права, о рату у Сирији, Ираку, уопште, о улози САД у свету – све су то отворена питања“, пише Шпигел онлајн.

Дневник Велт тврди да је „будући амерички председник Доналд Трамп са Рексом Тилерсоном у свој кабинет увео још једног климатског скептичара. Човек који ће вероватно бити следећи министар спољних послова САД, руководи концерном који је готово три деценије порицао промене климе. Научници Ексона су, како се прича, још 1981. упозорили да би коришћење фосилних горива могло да штети животној средини – али то сазнање је прећутано. Концерн је наводно инвестирао више од 30 милиона долара за борбу против тезе о промени климе“.

„Новац је, тврди Гринпис, уложен у рекламну кампању и за научнике који су објављивали скептичне студије. Сада су заштитници животне средине огорчени зато што ће Тилерсон бити шеф министарства – куће која на међународном нивоу преговара о климатској политици САД. Фирма чији корени сежу до компаније Стандард оил коју је 1863. основао Џон Д. Рокфелер, због тога је недавно изгубила подршку оснивачке породице која је недавно саопштила да са Ексоном више не жели да буде довођена у везу“.

„Шеф дипломатије без политичког искуства“ је наслов којим је Тилерсона окарактерисао Франкфуртер алгемајне цајтунг. „Неке од најтешњих веза Тилерсрон гаји са Русијом; са председником Владимиром Путином се и лично врло добро разуме. 2013. године, Путин му је доделио један орден пријатељства. Према наводима труста мозгова ЦСИС, у чијој управи седи и Тилерсон, сматра се да он има више личних контаката са Путином од свих других Американаца. Он је рекао да нимало не држи до санкција против Москве.“

„Када је реч о практичној политици, тешко је одредити где спада Тилерсон. Као шеф Ексона, он с једне стране вехементно заступа интересе фосилне енергетске индустрије, али прихвата и промену климе као праву и озбиљну ствар. Наводно Тилерсон није присталица изласка САД из Париског споразума о заштити климе. Позиције менаџера о кризним жариштима Сирији, Блиском истоку, међународном тероризму или односу са Кином – нису познате, о тим темама се још није јавно изјашњавао“, пише Франкфуртер алгемајне цајтунг.

 

Извор: Дојче веле

 

Крај Новог Полиса?

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari