Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Агора

Д`Анунцио по други пут међу Италијанима?

The Guardian

Форензичари који руководе операцијом кажу да су за оживљавање генетског кода ексцентричног, десничарског лидера користили марамицу са Д`Анунцијевим семеном.

Форензички стручњаци у Италији тврде да су реконструисали ДНК националног хероја и песника анализом његовог семена  које је оставио на марамици, поклону који је био намењен једној од његових љубавница пре стотину година. ДНК овог претече фашизма и заговорника рата реконструисана је без ексхумације његових посмртних остатака, навели су полицијски форензичари и истакли наду да ће овим методом могу решити и застарели случајеви. Габријел Д`Анунцио (1863-1938) дао је марамицу са семеном својој љубавници, грофици Олги Леви Брунер 1916. године, као успомену на страствену ноћ коју су провели заједно. Полиција у Каљарију, Сардинији анализирала је марамицу, писмо које је грофица Брунер послала свом удварачу и четкицу за зубе од слоноваче који се чувају у архиви фондације Vittoriale degli Italiani.

Користећи специјалне форензичке лампе којима су открили мрље од течности невидљиве голим оком и упоређујући их са ДНК Федерика Д`Анунција, праунука десничарског револуционара, потврђено је подударање. Председник фондације Ђордано Бруно Гуери се нашалио рекавши како би овај експеримент у будућности  могао отворити врата за клонирање славних историјских личности и без њихових посмртних остатака. "Нико не жели да се клонира Д`Анунцио, али исто тако нико не зна какве нас све промене очекују у науци и друштву. У сваком случају, добро је да је ДНК сачуван", нагласио је Гуери. 

Габријел Д`Анунцио је 1919. године са својим присталицама заузео Фјуме (данас Ријека, у Хрватској) и успоставио независну државу, Reggenza Italiana del Carnaro. Ова творевина, чија је оснивачка повеља била претеча каснијег италијанског фашистичког система, нестала је након годину дана, угушена нападом италијанске морнарице. Песнички опус Габријела Д`Анунција и данас се проучава у италијанским школама.

 

Извор: The Guardian

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari