Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

„Самсунг“ 1984: Пазите шта причате испред телевизора!

РТС

Компанија „Самсунг“ упозорава купце да избегавају изношење личних информација испред сопствених смарт телевизора, који имају функцију команде гласом. Такви ТВ уређаји могу да пренесу „Самсунгу“ или некој трећој страни разговор који водите испред њих. Осим одабира садржаја, појединим телевизорима гласом можете наредити и да промене канал, одаберу опцију из менија, утишају или појачају звук.

Најављиван као револуционаран уређај који корисника уводи у забаву без напора, смарт телевизор, испоставило се, револуционаран је због још једне могућности: може и да слуша све што говорите испред њега. То признаје и произвођач. „Уколико корисник користи функцију препознавања гласа, ти гласовни подаци се шаљу трећој страни, односно серверу који треба да препозна жељену команду коју телевизор треба да уради. Власници смарт телевизора увек знају када је команда гласом укључена, јер се икона микрофона може видети на екрану“, наводе у „Самсунгу“.

Сазнање да их телевизор можда прислушкује, узмемирило је кориснике широм света, али их је убрзо умирила тврдња произвођача да се примљени аудио-подаци не задржавају и не продају. Ипак, неки стручњаци подсећају на то колико су информација од компаније „Сони“ украли хакери и упозоравају да би то могло да се догоди и „Самсунгу“. Питају се и да ли је случај са смарт телевизорима можда покушај америчке владе да приступи информацијама и користи их у борби против тероризма. За друге стручњаке је неприхватљиво да иако власник одлучи да искључи гласовну команду, компанија "Самсунг" и даље може да прикупља информације.

Извор: РТС

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari