Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Неподношљива лакоћа стварања проблема

Дарко Ковачевић

Проблем који делује нерешиво лакше се решава уколико га поделимо на низ подпроблема. Уколико је неки од подпроблема превише компликован, и њега ћемо поделити на подпроблеме, и тако даље, док проблемчину не разбијемо на гомилу тривијалних проблемчића. Проблем са сериозним проблемима је недостатак озбиљног пророчишта које би нам поуздано рекло да ли је уопште могуће (у неком разумном времену дакако мањем од рока трајања свемира) атомизирати дати проблем на решив низ подпроблема. То би био један начин решавања проблема, примеренији машини него човеку.

Други начин био би, на пример, да направимо још већи проблем, па да одмах њега решимо, чиме ћемо, подразумева се, решити и све његове подпроблеме. И мирна Бачка! Проблем је ако овај већи проблем уопште не садржи изворни проблем. Онда ћемо имати два проблема уместо једног.

Hiroyuki Imabayashi је давне 1981. године проблем решавања проблема представио игром Сокобан, ремек-делом логичких игара. На први поглед, играч у улози магационера покушава да реаранжира дате му сандуке на прописана места. Правила јасна и једноставна а задаци изазовни. Загонетни Јапанац тако је практично утемељио нову врсту главоломки - сокобанке. Магија сокобанки је што у почетку делују нерешиво, а на крају, након решења, делују смешно једноставно.

Решавање Сокобана повешће решавача готово свим знаним путевима решавања проблема, али ће га, како буде одмицао од простих до сложенијих проблема, коначно довести до гнозе да је највећа препрека у решавању проблема заправо он сам. Зато што су сви проблеми у овој игри решиви, а непажљиво решавање је оно које ће довести до нерешивости, и потребу да се вратимо на почетак, наравно, само уколико откријемо да смо (лошим) решавањем проблем довели до нерешивости.

Верзије:

Прилично правоверан римејк (са одличном графиком и музиком)

Опен-сорс верзија

Мобилни Сокобан (где је "Thinking Rabbit" oригинална колекција сокобанки)

Онлајн Сокобан (где је "Thinking Rabbit" oригинална колекција сокобанки)

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari