Pretraga
Pronađite nas na
 

Пошаљи пријатељу

Матрикс

Metal Slug

У одбрану крхког Новог светског поретка

Дарко Ковачевић


У све краћим блесковима луцидности докучио сам да се класичне пуцачине (идеш, идеш, идеш, а док идеш пуцаш, пуцаш, пуцаш) не изводе са лева на десно, него од запада ка истоку.

Архетип или, ако ћемо по Веберу а не по Јунгу, идеал-тип комерцијалне пуцачине иде некако овако: Идеш по свету (од запада ка истоку) и напуцаваш (или кољеш) противнике новог светског поретка; прво су то некакви муџахедини, потом совјетолики војници (незаобилазно обележени нацошком иконографијом), затим одабрани побуњени представници биљног и животињског света, а коначно и ванземаљци - Марсовци.

Баш тако је ишао серијал Metal Slug, испаљен крајем лудих деведесетих година равно на играчке конзоле и друге уређаје за убијање (слободног времена). Игра је живот почела као класична "insert coin" мамипара, да би касније заживела на практично свим платформама за забаву. Све то зачињено гомилом експлозија, повременим зомбификацијама и мумификацијама (што протагониста што антагониста), дакако и ослобађањем талаца, те гомилом механизованих и биолошких оруђа, борбених средстава којима се достиже коначни циљ универзализације западних либерално-демократских вредности путем насилне пацификације.

Ако ова последња реченица звучи смешно, то је због тога што је и Metal Slug цртано-филмска карикатура. Ово масло од игре убућкао је јапански Nazca corporation креативни тим (касније СНК), и зачинио гомилом банално духовитих анимација и минијатура, израђених перфектним пиксел артом. Недавно су ове игре, ови пуцачки класици, препаковани и поново понуђени на Steamu. Љубитељи капитализма могу да их купе по цени од десетак долара, док љубитељи комунизма могу и бесплатно, уколико их не мрзи скину Mame32 емулатор, а потом да са неког од сајтова скину РОМ са игром.

На крају, у једној верзији догађаја, након што почисте Земљу од свих побуњеника, протагонисти игре седају за велику трпезу и ждеру до у бескрај, одн. до појаве нове коалиције побуњеника.


Чист, до перфекције и најситнијег детаља разрађен, шунд.

П. С. Нико још није са сигурношћу утврдио због чега се готово све пуцачине развијају с лева на десно. А многе од њих направљене су у Јапану. Јапанци, дакако, читају у више праваца. Раније су писали с десна на лево, али од 40-их прошлог века усвојили су писање с лева на десно, на странама које се ређају с десна на лево, или од горе ка доле, али онда опет с десна на лево. Тако ће неупућени читалац, ако узме мангу у руке, прво да прочита крај, јер не слути да се почетак у Јапану налази на крају.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari