Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Filozofija mode: nipsteri

Amir Kamber, Dojče vele

Na sceni je novi fašionizam. Trend ide prema ležernom. Nemački neonacisti otkrivaju opušteniju stranu mode. Stereotipne duboke čizme i kombat jakna (Bomberjacke) su out. Podsetimo, sedamdesetih godina prošlog stoleća radikalna desnica je preuzela modna obeležja skinhead subkulture. Današnji rasistički trendseteri slede uzor hipstera. Lagane patike, uske perideri farmerke, ironično ikonizirane majice ("Muškarčine vole mačke"), uz to, po mogućnosti, vunena kapica i platnena torbica za kupovinu u susednom eko-supermarketu, ukrašena, takođe, tobože duhovitim printom ("Ne gurajte me, imam jogurt u ruksaku!").

Otkako je magazin Rolling Stone doneo priču o modno osveštenim neonacistima, nastao je i novi termin: nipster. Kombinacija nacija i hipstera. Medijska halabuka oko nipstera nemačku desno-radikalnu stranku NPD ne uznemirava. Štaviše, glasnogovornik Michael Schäfer  pokazuje oduševljenje: „Preuzeli smo naziv nipster.“ U sličnom stilu govori kolega iz stranke, Patrick Schröder: „Ako je nipster osoba koja je deo mejnstrima – onda ja u tome vidim budućnost pokreta.“ Računica funkcionera je prozirna. Moda vrbuje podmladak. Budući da većina mladih mrzitelja ne prihvata militantni look, urbani model senzibilnog eko hipstera odnosno nipstera „pokretu“ izlazi u susret.

Nemaštoviti neonacisti tradicionalno kopiraju trendove i brendove. Ni krive ni dužne, popularne marke davno su ušle u ormane radikalne desnice, među njima Lonsdale (kad se obuče jakna ostane NSDA), New Balance  (zbog slova N) i Fred Perry  (lovorov venac, crni shirt, bela i crvena pruga na kragni). Pre nekoliko godina Autonomni nacionalisti (AN) na demonstracijama nastupaju u crnom, stavljaju kape na glavu, naočare, crne maske, potpuno imitirajući izgled anarhističnog Crnog bloka (Der Schwarze Block). Na nekim protestima nose se šik palestinski šalovi. Jedno vreme često viđene bile su majice s čuvenim Če Geavara motivom. Njegov neonacistima omiljen citat: „Patria o muerte“ – „Otadžbina ili smrt“.

Kako se oponašanje mekih hipstera (pantalone, džemper, jogurt na slamku) uklapa u tvrdu matricu ultradesnice? Onako kako moda kao takva podupire svaki totalitarizam kao takav. Moda ima osobine diktature. Ona od sledbenika traži da joj se pokore. Beznačajni pojedinac biva poseban, dobija svoje mesto, kada ga ona izjednači s drugima. Modni heroji su žrtve opsene u kojoj se individualac samoostvaruje tako što postane predstavnik mase, zavedeni predvodnik kolektiva. O tome je pisao Georg Zimel (Filozofija mode, 1905.). Prema njemu, u svetu mode sukobljavaju se nagoni imitiranja i individualizacije. Kada neonacisti oponašaju modne trendove, dakle, oni čine isto što i svi ostali. Ispunjavaju unutrašnje potrebe. Zato radikalna desnica na JuTjubu igra antiimigrantski Harlem Shake, zbog toga rasistički podmladak u obliku nipstera na internetu razmenjuje veganske recepte.

No, na kraju, kopiranje hipstera nije proizvoljno. Izvorni stav eko-senzibiliziranog, naglašeno opuštenog hipstera sadrži se u odbacivanju veštačke, nametnute, neprirodne mode. I fašisti vole prirodu. Pogotovo svoju. Zemlju natopljenu krvlju. A ponekad i tuđu.

 

Izvor: Dojče vele

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari