Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Alat za urbanu gerilu

Backslash

Demonstranti koji učestvuju u protestima imaju novi alat protiv rastuće moći policijskih i nadzornih organa vlasti modernih država, prenosi „Raša tudej“. Nazvan "Backslash", alat za demonstrante smanjuje tehnološki jaz između vlasti i aktivista.

Pedro Oliveira i Suedi Čen stvorili su "Backslash" inspirisani prijateljima koji su učestvovali na protestima u parku Geci u Istanbulu 2013. i „kišobran“ revoluciji u Hongkongu 2014. godine. Tada su policijske snage ostvarile prevlast nad demonstrantima tako što su onemogućile internet komunikaciju na određenom području i tako sprečile glavni oblik komunikacije između aktivista i medijskih kuća koje su pokrivale događaj.

U alatu se nalazi prenosivi ruter koji omogućava komunikaciju ukoliko je uobičajena internet veza onemogućena, kao i sistem kodiranja poruka za demonstrante koji hoće da sakriju svoj identitet. Postoji i takozvano dugme za paniku, kojim se upozoravaju svi koji nose alat u krugu od 15 blokova da određeno područje nije bezbedno i na eventualne akcije policijske brutalnosti. Uređaj nije zavistan od postojećih komunikacionih mreža i može da funkcioniše i u zemljama gde ne postoji infrastruktura za, primera radi, pametne telefone. Alat takođe ima i ometač koji sprečava spoljno sakupljanje podataka o komunikaciji sa korisnikovog telefona.

Tehnički, korišćenje ometača u nekim zemljama, poput SAD, može dovesti do problema za zakonom i moguće kazne i do deset godina zatvora. Alat se nalazi u konkurenciji za osvajanje nagrade "World Design Impact".

 

Izvor: RTS

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari