Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Zabranjena igrica "Bekstvo u Pisistan"

b92

Češka ministarka prosvete Katežina Valahova zabranila je obrazovni strip i igricu "Bekstvo u Pisistan" (Peacestan) o izbeglicama. Kako kaže, „ne želi da plaši decu koja su u igrici u situaciji da zbog nuklearne katastrofe u Češkoj beže u imaginarnu azijsku državu“. Igricu kojom bi deca na zabavan način trebalo da dobiju odgovore na dileme izbegličke krize prethodno je odobrilo Ministarstvo prosvete. "Svesna sam da je izbeglička kriza veoma osetljiva stvar i veoma komplikovana i za odrasle. Ni u kom slučaju neću dozvoliti da se ne taj način plaše deca ili da njih uvlače u ozbiljnu debatu u društvu", objasnila je Valahova zašto je juče, istog dana kada su strip igrica i još neki materijali predstavljeni uz podršku Ministarstva, zabranila da se koriste u češkim školama. 

Igra o bekstvu deset miliona Čeha u imaginarnu azijsku državu Pisistan, nazvanu kombinacijom engleske reči mir i orijentalne za državu, počinje 2017. kada je Češku pogodila nuklearna katastrofa i zagadila je toliko da naredna dva veka u njoj nema života, a u izbegličkom talasu iz nje panično kreću svi Česi koliko ih ima.  Niko ni od suseda u svetu ne želi da ih primi, jedino im vrata otvara Pisistan u Aziji, ali i tu pri registraciji češke izbeglice moraju da odgovaraju na pitanja da li će hteti da zadrže svoju veru, da li će pristati da slave pisistanske praznike i poštovati njihovu tradiciji, da li će tražiti biračko pravo i da li bi primili posao koji je niži od njihove kvalifikacije. 

U probnom razredu tokom adaptiranja te originalno švedske igre o izbeglicama đaci 7. razreda jedne češke škole pisali su i dnevnik o svom izbeglištvu.  "Devedeset odsto opisalo je sve pozitivno, da ih je nova zemlja primila bez problema. Ostatak je pisao o tome da je ta nova zemlja neprijateljska, da ne mogu da shvate njene običaje i tradicije i da češke izbeglice tamo kažnjavaju kada ne poštuju verske i društvene tradicije i običaje", kazala je nastavnica Eva Volfova iz osnovne škole koja je pomogla da se spremi materijal.  Volfova je dodala da se đacima ta igra jako dopala, a da ih je zainteresovalo šta o uklapanju u češki način života kažu prave izbeglice koje su došle u Češku. 

Nevladina organizacija Meta pripremila je kao metodošloku pomoć učiteljima kako da razgovaraju sa đacima o izbegličkoj krizi pored te igre još i strip "Jednom ćemo se ponovo sresti", film o kurdskoj devojčici "Sanam" i metodološki priručnik a Ministarstvo prosvete pozitivno je ocenilo u recenziji celu kampanju.

 

Izvor: B92

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari