Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Gish i Estradasphere

Od katrana do čardaka od ogledala

Darko Kovačević

Muzika je bila značajna komponenta igara davno pre nego što su Trent Reznor i Ekserčine od 22,5 Centa (Nine Inch Nails) snimili saundtrek za Kvejk (Quake). Za nekoga su to bravure Micude Jasunorija (Yasunori Mitsuda) ili, zašto ne, čiptjun verzije Bahovih tokata. Priču o sintetizaciji zvuka i čiptjun sceni ostaviću za neki naredni put, zato što nas ova vodi u drugom pravcu, a dovešće na mesto na kojem niko od nas nije sanjao da će se naći.

Sledeće što nam je potrebno je igra – Giš (Gish). Giš je lopta katrana koja živi srećno sa (ljudskog roda) devojkom Bre (bez zareza, što znači da se devojka zove Bre). Odatle priča ide stereotipno: misteriozna mračna spodoba otima Bre, a Giš mora da se kotrlja, lepi, curi, stiska i gura kroz razne prepreke ne bi li je oslobodio. Igra je 2005. godine osvojila veliku nagradu respektabilnog Nezavisnog festivala igara (IGF – Independent Games Festival), a moram pomenuti i izdavača, Hronik Lodžik, koji ima i druge naslove vredne pažnje, pre svih Pontifeks i nastavke, sjajno koncipirane logičke igre u kojima je potrebno graditi mostove. Giš je solidno komercijalno prošao, a u međuvremenu je oslobođen patentnih prava, te postoji i u verziji otvorenog koda

Ono što je Giš odvajalo od drugih igara jeste i saundtrek koji je u nekim kompozicijama donosio muzičku fuziju na koju bi i ljubitelji zape širom naćuljili ušesa. Ispostavilo se da je zvučne efekte i muziku za igru radio Tim Smolens, a da su pesme u igri zapravo kompozicije njegovog benda Estradasfera, te da ih ima sa nekoliko albuma, od kojih treba istaći folk Mekapses Yitonisa sa albuma Kvadropus, dakako i Feed Your Mama's Meter sa prethodećeg mu albuma Buck Fever.

Estradasfera, kao bend, nastavljala je radikalnu (u nekim trenucima možda i nasilnu) muzičku fuziju u stilu Džona Zorna, proširujući je osmobitnim čiptjunom, balkanskim folkom, i bukvalno svakom danas poznatom muzikom koja im je dopala do uha. Kulminaciju i katarzu Estradasfera je doživela koncertom i video projektom Palace of Mirrors, koji čuči kao neotkriveni biser u moru internetskog smeća. Od 2010. godine bend je zašao u permanent hiatus.

 

Giš:

Original  

Slobodna verzija 

Mobilne verzije 

 

Estradasfera:

It's Understood 

Buck Fever 

Quadropus 

Passion for Life 

Palace of Mirrors 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari