Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Off-peak

Arheologija transhumanizma

Darko Kovačević

Čim je svoju posadu poslao put tamo neke druge, udaljene zvezde, u susret tuđinskoj civilizaciji, Stanislav Lem (u Fijasku, ako me sećanje ne vara) duboko se zabrinuo može li do ikakvog kontakta uopšte doći, zbog nečega što bismo mogli nazvati uzani prag interesovanja, ili, modernije, društveni singularitet. Ovde, dakako, ne mislim baš na tehno-singulariste koji anticipiraju da se Internet konačno pogordi i obznani svetu da je mreža od sada Jedno, odn. da nije Bog stvorio čoveka, već da Čovek uporno stvara boga. Više sam to zamislio u nekom obliku tehnološke crne rupe koja usisava sve ono što je bilo društveno-relevantno, ama baš onako kako je Marks u Manifestu najavio sa „all that is solid melts into air“. Jer, čemu život, čemu budućnost sutra, ako možemo da je simuliramo ovde, danas?

Off-peak je, recimo, vrsta simulacije jednog bizarnog virtuelnog sveta koja me i nagnala na ovakav transhumanistički prolog. Off-peak nije igra u klasičnom smislu (možemo je nazvati i interaktivnim videom), jer Off-peak vodi na jedno malo putovanje zamišljenim svetom koji najviše podseća na svet budućih budžaka „društvenih“ mreža i MMORPG igara. Tu suštinski nema nikakve interakcije, niti zadataka, niti ikakvog stvarnog ni izmišljenog smisla koji bi prožimao logiku igre kao virtuelnog sveta, ali svetovi jednostavno postoje zato što mogu da postoje (ima mesta na hard-disku ili mreži), i konačno je to i jedini smisao njihovog postojanja.

I tu sad ne pričam o simulaciji koja je u žiži interesovanja, već pokušavam da zamislim gotovo napuštenu simulaciju, nešto poput napuštenog Minecraft servera, ili, ako ćemo nastaviti sa asocijacijama, na primer, neki Fejsbuk nalog ili grupu na kojoj se niko nije pojavio već nekoliko godina, ili, da dam još bliži primer, tekst koji je napisan a niko ga neće pročitati, jer je prag interesovanja veoma veoma uzan – neki još nisu svesni singularizacije društva pa pilje u monolit tehnologije poput majmuna u kubrikovskoj Odiseji; drugi su već transcendirali ovozemaljska pitanja pa ih još jedino interesuje kada će se pojaviti novi patch za matricu u koju su se odavno učitali.

U kojoj ste matrici?

Transcendirajte.

Zamislite sada jedan napušteni matriks.

Zalutajte (slučajno) u napušteni matriks i počnite da istražujete prostor, slike, zvuk…

To je atmosfera koju, pored odlične muzike, donosi kućni, homebrew projekat Off-peak.

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari