Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Fejsbuk povećao izlaznost na američkim izborima 2012. koristeći se psihološkim eksperimentima

Psihološke manipulacije na Fejsbuku

Russia Today

Skoro dva miliona američkih korisnika društvene mreže Fejsbuk bili su predmet psihološkog eksperimenta od strane kompanije, koja ih je iskoristila na način da je manipulisala sadržajem na njihovoj naslovnoj stranici tokom predsjedničkih izbora u SAD 2012. godine. Ove manipulacije dovele su do povećanja izlaznosti od 3%, otkriva jedan od Fejsbukovih analitičara. Tri mjeseca prije izbora, Fejsbuk je ‚‚korigovao” objave kod 1.9 miliona svojih korisnika tako što im je nametao ozbiljne vijesti koje dijele njihovi prijatelji, umjesto uobičajenih ličnih objava. Ove manipulacije su najsnažniji efekat ostavile na povremene Fejsbuk korisnike, koji su u anketi prijavili da su više pažnje obratili na vlast i politiku upravo zbog ‚‚ozbiljnih” objava njihovih fejsbuk prijatelja. Fejsbuk svojim korisnicima nije rekao za ove psihološke eksperimente, ali su pritom uspjeli povećati izlaznost za tri posto.

Podaci o ekspetimentu su prvi put objavljeni u javnosti prilikom intervjua koji je u jesen 2012. dao Lada Adamic, analitičar zaposlen u kompaniji Fejsbuk, a više detalja objavljeno je nedavno u časopisu Mother Jones. U tim razgovorima, Adamic je rekao da njegov kolega Solomon Mesing, takođe zaposlen u kompaniji Fejsbuk, nešto ‚‚čačka” oko objava. Nakon toga, Mesing je anketirao eksperimentalnu grupu i utvrdio da je odziv birača i politički angažman povećan sa 64% na više od 67%.Majkl Bakli, potpredsjednik sektora za globalnu poslovnu komunikaciju pri Fejsbuku, izjavio je da je Mesingov eksperiment dio internog testa kompanije, dizajniranog tako da prikaže kako će korisnici reagovati na izražajnije objave na svojoj naslovnoj stranici. ‚‚To je bilo doslovno jedno od najranijih saznanja o objavama svojih korisnika na naslovnoj stranici do kojih smo došli” rekao je Bakli za Mother Jones. ‚‚Sada smo ta saznanja iskoristili da smanjimo spam na naslovnoj stranici i povećamo kvalitet objava.”  Bakli je takođe rekao da javnost neće dobiti sve informacije o tom eksperimentu sve do 2015. godine, kada se očekuje da će biti objavljeni naučni radovi vezani za ovo istraživanje.

Ovo nije prvi put da je Fejsbuk izložen kritici zbog izvođenja psiholoških eksperimenata nad svojim korisnicima bez njihovog znanja. U junu je otkriveno da je Fejsbuk pokušao da manipuliše emocijama skoro 700 000 svojih korisnika sa engleskog govornog područja, nasumično odabranih, tako što se poigravao njihovim osjećanjima mijenjajući im sadržaj objava na naslovnoj stranici. Tokom jedne sedmice u januaru 2012. godine istraživači su sprovodili dva eksperimenta paralelno, smanjujući broj pozitivnih ili negativnih objava na naslovnim stranicama svojih korisnika. ‚‚Ovi rezultati ukazuju na to da emocije, izražene od strane naših prijatelja putem društvenih mreža, utiču na naše raspoloženje, i to je, prema našim saznanjima, prvi eksperimentalni dokaz za masovno širenje emocija putem društvenih mreža” navodi se u junskom izdanju časopisa Proceedings of the National Academy of Scienntists. Sa druge strane, korisnici nisu bili obaviješteni o ovim istraživanjima. Međutim, prema uslovima korištenja (koje svaka osoba mora prihvatiti pri registraciji na mrežu) Fejsbuk ‚‚ima pravo da korisničke podatke koristi u svrhu internih operacija koje uključuju rješavanje problema, analizu podataka, testiranja, istraživanja i poboljšanje kvaliteta usluga”, te stoga istraživači tvrde da su njihovi eksperimenti u skladu sa Fejsbukovom politikom korišćenja podataka i da tu nema ničeg nelegalnog.

Ovi eksperimenti, međutim, izazivaju sumnju zbog potencijalnih manipulacija nad glasačima, ali i zbog mogućnosti da velike količine takvih podataka budu iskorištene za uticaj na javnost bez njenog znanja, smatra sociolog Zejnep Tufegči.  „Trendovi su jasni. Prodaja političara, poput nekakvih proizvoda, će se poboljšati i postati ekspanzivnija - ukoliko bude skuplja.” rekao je Tufegči u izvještaju za časopis First Monday.

 

 

  Izvor: Russia Today, prevod: Vojislav Savić

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari