Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Matriks

Veliko čišćenje prošlosti

Slobodan Vladušić

Priča počinje ovako: izvesni Španac, Mario Costeja Gonzales (MCG), podneo je pre nekoliko meseci tužbu protiv Gugla, tražeći da ova tražilica prilikom pretrage zaboravi link koji upućuje na stranicu novina Lavanguardia iz 1999. godine na kojoj se nalazi objave aukcijske prodaje njegove zaplenjene kuće, koju je morao da proda kako bi isplatio dug. Besmisleno, pomisliće većina ovdašnjeg sveta. Možda. Ali MCG-u je stalo do njegove prošlosti, tačnije do njene čistoće. Španskom sudu, takođe. Gugl je izgubio ovu parnicu na temelju tzv. prava da se zaboravi (right to be forgotten) odnosno želje pojedinaca da sami odrede razvitak svog života kako ne bi bili povremeno ili neprekidno stigmatizovani usled nekog postupka koji su učinili u prošlosti. Nakon ovog pravnog poraza, Gugl je dobio impozantan broj sličnih zahteva od pojedinaca sličnih MCG-u, koji su se pozivali na pravo da link prema nekom obespokojavajućem podatku iz njihovog života bude izostavljen iz rezultate pretrage, pozivajući se na to da pomenuti podaci nisu više relevantni, te da im je rok trajanja istekao. Javljali su im se političari koji su tražili da se zaborave stranice sa kritikama koje su im upućene dok su bili na dužnosti, ljudi raznih profesija koji su zahtevali da se zaborave stranice sa lošim ocenama njihovog rada, najzad, kriminalci koji su jasno, molili da se zaborave stranice sa opisom njihovih nepočinstava…. Nastupilo je veliko čišćenje đubreta iz prošlosti.

Šta nam govori ova priča? Prvo, ona pokazuje da internet tražilice već nisu (a biće to još manje) simpatična stvorenja koja vam ispostavljaju neutralne rezultate pretrage; to su instance moći koje umesto vas određuju šta možete da pronađete na internetu, a šta (više) ne. Drugo, ova priča pokazuje koliko je naivna bajka koja se u Srbiji na uho priča svakom primatu, a to je da prošlost nema veza sa budućnošću i da zato treba da je se odreknemo. Što znači: da je prepustimo na oblikovanje nekom drugom. Naprotiv, ova nervoza oko prošlosti, koja prožima pojedince pa onda, naravno, i države i korporacije, pokazuje da je delovanje u budućnosti usko povezano sa prošlošću: onaj ko očisti svoju prošlost imaće moć da ponovo radi sve što želi, jer neće biti prošlosti koja ga u tome ograničava; nasuprot tome onaj ko svoju prošlost bude nosio kao robijašku kuglu, u budućnosti će snositi beskonačnu kaznu za ono što je u prošlosti učinio, ili nije učinio, svejedno. Jer oko prošlosti, očigledno, više neće biti konsenzusa: prošlost će nastajati u sudaru prava da se zaboravi i prava da se pamti. Onaj ko u tom ratu pobedi, postaće anđeo. Onaj ko izgubi – đubretar ispred čijih će vrata sve anđeoski čiste komšije bacati svoje smeće.

Jer to znači očistiti smeće ispred svojih vrata.

 

 Izvor: Nedeljnik

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari