Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Sajki Vois

Vladica Radojević

Sajki Vois je autorski rok bend iz Beograda. Članovi benda su Monika Pajazitović – vokal, Dušan Marjanović – gitara, Filip Janjić – bas i Milos Reljić – bubnjevi. Kako sami navode, zvuk sastava još uvek nije u potpunosti definisan, pa su i njihove pesme različite. Ima u njihovom repertoaru rok balada, funky ritmova, sve do rege i hard-rok deonica. Učesnici su ovogodišnjeg Bunt rok festivala.

Pesma “Granica” izvedena je uživo na pomenutom festivalu. Nekim aranžmanskim rešenjima podseća na najbolje momente beogradskog roka iz sedamdesetih godina, iako ovim što je izrečeno nikako ne mislim da su retro i da im je pristup prevaziđen. Sajki Vois nose atmosferu koja ih razlikuje od većine generacijskih bendova. Iako izražajno raznoliki, uspeli su da to uklope u jednu homogenu i prepoznatljivu formu, a pesme su skladne, bez natrpanih ili nedostajućih sviračkih delova, sa prepoznatljivim autorskim i stilskim pečatom. Veoma su umešni u pravljenju svojih kompozicija, koje su takve da bi, prema mišljenju autora ovih redova, ovo bio pravi primer za neki budući srpski mejnstrim pop-rok, koji pritom nije bez stava i vrednih poruka koje nosi u tekstovima (čitaj: Oktobar 1864 za 21. vek). Iako mladalačke, poruke koje bend donosi mogu da, uz pravi produkcijski rad, ostanu kao trajna vrednost.

Mada ih čeka dug put do sire afirmacije, Sajki Vois su velike nade. Na koncertu, gruv im je nedvosmislen, pokrenuće vas već prvim taktovima. Obratite pažnju na njih već na prvoj svirci na kojoj ih budete mogli pogledati i poslušati.