Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Guza song

Hijeronimus Boš, Vrt uživanja, detalj

Muzička numera diskretno napisana na zadnjici jedne od figure na čuvenoj slici Hijeronimusa Boša "Vrt uživanja" postala je planetarno popularna. Slika koja datira između 1490. i 1510. godine je triptih religiozne tematike, a na desnoj strani je opisan pakao. Amelija Hemrik, studentkinja na Hrišćanskom univerzitetu u Oklahomi, učila je o "Vrtu uživanja" na predavaljima iz humanističkih predmeta, i fascinirana ovom slikom proučavala je bezbrojne detalje koji su na njoj prikazani.

Jednom prilikom je otkrila da se na zadnjici jednog stradalnika u paklu nalaze ispisane muzičke note. Zaintrigirana kako bi zvučala ta pesma, sa svojim prijateljem je uradila transkripciju u moderni notni sistem i odsvirala melodiju od 27 sekundi. Ubrzo su se pojavile brojne verzije "Guza songa", od instrumentalnih do horskih, a jedan američki bloger je čak napisao i reči za melodiju. 

 

 

Izvor: Daily Mail

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari