Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

"Kuća nesagorivih reči" u Novom Sadu

Matica srpska, 7. mart 2017, 12 časova

Narodna biblioteka Srbije objavila je naučnu monografiju istoričara i nekadašnjeg upravnika naše nacionalne biblioteke Dejana Ristića, pod naslovom Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941Autor je posebnu pažnju posvetio delimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom, kao i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svetskog rata. Knjiga Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941 podjednako je namenjena stručnoj i najširoj javnosti i izazvala je veliko interesovanje i pre nego što je objavljena.

Dejan Ristić je istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturne baštine, istoričar, prevodilac, arhivista i scenarista. Autor je većeg broja knjiga i više od četrdeset naučnih i stručnih radova. Dobitnik je više priznanja za doprinos kulturi i zaštiti kulturne baštine. 

Filmske novosti su, na inicijativu svog direktora Vladimira Tomčića, producirale realizaciju dokumentarnog filma pod naslovom Sećanja iz pepela (2016.) za čiji je scenario poslužio rukopis knjige Dejana Ristića. Dokumentarni film premijerno je prikazala Radio televizija Srbije 6. aprila 2016. godine povodom obeležavanja 75. godišnjice uništenja Narodne biblioteke Srbije. Stoga je ova publikacija prva naučno-istraživačka studija kod nas koja se može čitati (knjiga) i gledati (dokumentarni film).

U organizaciji Matice srpske biće održano predstavljanje ove vredne knjige 7. marta 2017. godine (utorak) u 12 časova i to u Svečanoj sali Matice srpske. U okviru pomenutog programa, zainteresovana publika i gosti imaće priliku da uživaju i u prikazivanju dokumentarnog filma Sećanja iz pepelaU govornom delu programa učestvuju: Prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Književnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, Bibliotekar savetnik Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda, Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti i autor knjige. 

Očekujemo Vas u Svečanoj sali Matice srpske 7. marta 2017. godine u 12 časova

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari