Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Dodir stakla- Izložba savremenog nordijskog stakla

Muzej primenjene umetnosti, 9. II -15. III 2017.

 

U nordijskim zemljama, gde svetlost diktira uslove života, staklo ima poseban značaj. Izložba „Dodir stakla“ je gostujuća izložba savremenog nordijskog stakla, koju su organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem da promovišu nordijsko staklo, dizajnere i proizvođače, prikazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u umetničkom stvaralaštvu. Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara iz Zagreba.

Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i studija koji su većinu svojih dela ostvarili kroz saradnju s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Njihova proizvodnja je plod veštine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umetnika sami izrađuju svoja dela. Pred nama su ostvarenja nepogrešive istančanosti nordijskog dizajna utkanog u predmete koji se i danas izrađuju, a vizionarski su ih osmislili legende dizajna 30-ih i 60-ih godina XX veka Alvar Alto, Tapio Virkala, Timo Sarpaneva, kao i drugi saradnici finske fabrike stakla Itala. Jednostavni oblici pročišćenih obrisa, koji su spoj utilitarnosti predmeta i estetske procene autora, jasno su izraženi u delima Ingejerd Roman nastalim u švedskoj fabrici stakla Skrufs, ali i u dizajnu čaša – zamisli danskog arhitekte Jerna Ucona, tvorca zgrade Opere u Sidneju.

Ovi predmeti od stakla, osmišljeni pre nekoliko decenija, i danas se izrađuju stapajući se s brojnim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. godine, čineći jednu aktivnu i plodnu scenu. Ova scena povezuje ideje mladih stvaralaca s vrhunskom veštinom staklarske izrade poput, na primer, ostvarenja norveške fabrike stakla Magnur. Mnogi među njima i sami su staklari te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah.

Na izložbi su, nabrojmo ih redom jer se njihova delatnost prepliće u neraskidivu sliku skandinavskog dizajna, svojim ostvarenjima zastupljene fabrike stakla Holmegord, ARCHITECTMADE i Lene Bjere Dizajn iz Danske; fabrika stakla Itala, Lasismi i galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj fabrici u Rihimakiju) iz Finske; fabrike stakla Hadeland, Jevik i Magnur, kao i studio Nestetangen iz Norveške; fabrike stakla Moleros, Skrufs i Nibru iz Švedske.

 

Izvor: Muzej primenjene umetnosti

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari