Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Izložba "Još jedan pogled na Uroša Predića"

Dom Jevrema Grujića, 04. oktobar- 04. novembar

U Domu Jevrema Grujića (Svetogorska 17) u utorak, 4. oktobra, u 18 časova otvorena je izložba „Još jedan pogled na Uroša Predića”, izbor dela iz fonda Narodnog muzeja Pančevo, autora Dimitrija Jovanova, kustosa i istoričara umetnosti ovog muzeja u Pančevu. Beogradska publika će do 4. novembra moći da uživa u 24 remek-dela jednog od najvećih srpskih majstora. Ovom izložbom će i zvanično početi nova sezona rada Doma Jevrema Grujića - Muzeja istorije, umetnosti i diplomatije.

Beogradska publika biće u mogućnosti da mesec dana uživa u delima Uroša Predića i to prvi put posle 20 godina, kada je poslednji put organizovana izložba jednog od najznačajnijih srpskih umetnika u našoj prestonici. Pored portreta i religioznih kompozicija, nekoliko studija pokazaće na koji način je ovaj slikar gradio svoje velike kompozicije. Dela su nastala od 1886. do 1945. godine, tako da se samo na ovoj izložbi može pratiti gotovo 60 godina rada ovog velikog slikara.

Dom Jevrema Grujića blisko je povezan sa životom i slikarskim opusom Uroša Predića, a prijateljske veze između umetnika i članova porodice bile su mnogostruke. Upravo zbog toga Narodni muzej iz Pančeva je odlučio da velika izložba ovog srpskog majstora bude baš u domu koji kroz umetnost povezuje gradove za koje je Predić bio najviše vezan - Beograd i Pančevo. 

Radno vreme Doma Jevrema Grujića, kada se može posetiti izložba, je četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova, sa vođenom turom u 17 sati, a subotom i nedeljom od 11 do 16 časova, sa vođenom turom od 12 sati.

 

Tekst: RTS

Fotografije: virtuelnimuzejpancevo.rs

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari