Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Politika jezika: ekspres i ekstra

Stefan Pajović, Novi Sad

Osim srpskog „prevoz“, kod naziva naših autoprevoznika najpopularnije reči su još nemačko reisen i englesko express. Prvo je samo stilski upitno, dok se kod drugog može mnogo više pogrešiti ukoliko se ne napiše pravilno.

Naime, u srpskom jeziku postoji reč preuzeta iz latinskog „ekspres“ u značenju „hitno, vrlo brzo“. Ako je nekome draže, on može zadržati izvorni oblik express, iako je takav postupak karakterističan za hrvatski jezik. Treća varijanta expres nikako nije moguća, jer niti u srpskoj latinici postoji slovo x, niti u germanskim i romanskim jezicima postoji oblik sa jednim slovom s (čak se i na ruskom piše sa dva slova s). Dakle, „Niš ekspres“ u svom nazivu obećava brzinu, dok putnik nije siguran šta da očekuje od somborskog prevoznika „Kolović expres“.

Druga reč latinskog porekla koja takođe može imati izvorni oblik ili posrbljeni oblik jeste „ekstra“. Problem u upotrebi ove reči leži u njenom značenju, jer je prvobitno označavala neki dodatak ili višak, pa tako grleni kolporteri na američkim ulicama koji uzvikuju Extra, extra, read all about it, zapravo aludiraju na više podataka koje ta novina iznosi o određenoj vesti. Ukoliko imamo sobu viška da smestimo gosta rekli bismo „Imam ekstra sobu gde možeš odsesti“. Ako nas on razume da je ta soba odličnog kvaliteta, ne treba mu zameriti, jer je u latinskom postojala reč extraordinarius, kojoj svoju etimologiju duguje engleska reč extraordinary, a obe označavaju neouobičajne stvari i pojave u pozitivnoj konotaciji.

Ako neko na pitanje kako je, odgovori sa „ekstra“, onda nam on zapravo saopštava da je bolje nego uobičajeno. Kod nas je „ekstra“ poprimilo ovo značenje pre svega na pijacama kada je dopisivano da je roba (paradajz, krompir, šljive) ekstra kvaliteta, odnosno da je za klasu bolja od ostale robe u ponudi. Iako se „esktra“ danas u žargonu više koristi u kvalitativnom značenju, ne treba zaboraviti da je ta reč život započela kao kvantitativni epitet i da se još uvek legitimno može koristi kao takva.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari