Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Proučavanje srpske rukopisne knjige

Izložbeni hol Narodne biblioteke Srbije, 9. septembar – 8. oktobar 2016. godine

U petak, 9. septembra, u 12 sati, u Centralnom holu Narodne biblioteke Srbije, otvara se izložba „Proučavanje srpske rukopisne knjige“ koju su pripremili arheografi Narodne biblioteke Srbije (Vladan Trijić, Milanka Ubiparip, Jovana Stanojlović, Jasmina Nedeljković, Ljiljana Puzović i Miroslav Lazić). Na otvaranju izložbe govoriće istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić i načelnik Odeljenja za arheografiju Narodne biblioteke Srbije Vladan Trijić.

Na izložbi će, na elementarnom nivou, biti predstavljeni obrisi istorijskog razvoja, zatim, pojedini aspekti i rezultati istraživanja srpske rukopisne i stare štampane knjige. Eksponati izložbe i njen katalog skiciraju razvoj domaće arheografije koja je u svom stasavanju prošla put od romantičarskog prepoznavanja srednjovekovnih kodeksa kao izvora za spoznaju istorijske i filološke prošlosti srpskog naroda do savremenih fenomenoloških istraživanja. Današnji arheografi nastoje da promovišu univerzalne vrednosti pisanog nasleđa, one aspekte koji ga čine aktuelnim u svim epohama, a njihov rad je podjednako okrenut naučnoj zajednici i društvu u celini.

Ovom prilikom, biće predstavljeni i pojedini kurioziteti iz zbirki Narodne biblioteke Srbije poput palimpsesta, pergamentnih fragmenata, knjiga na drugim jezicima i pismima, muzičkih neumskih rukopisa, kao i drugih, do sada neizlaganih rukopisnih i starih štampanih knjiga.

Dobro došli!

 

Izvor: Narodna biblioteka Srbije

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari