Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Beogradski irski festival

Autor: Stefan Pajović

14-22. mart 2016.

Već četvrtu godinu zaredom u srpskoj prestonici se održava Beogradski irski festival – BIF. Festival traje osam dana i tradicionalno se održava oko Dana Svetog Patrika, (17. marta) irskog nacionalnog praznika; ove godine od 14. do 22. marta. Nastojeći da približe dve kulture i naroda, organizatori se trude da obezbede što ekskluzivnije goste i sadržaje, koji ni ovoga puta neće manjkati. Prošle godine se obeležavalo sto pedeset godina od smrti Vilijama Batlera Jejtsa, dok je ovogodišnji lajt-motiv stogodišnjica Uskršnjeg ustanka u Dablinu tokom Prvog svetskog rata. Najveća vrlina festivala je njegova raznolikost jer se realizuje kroz kinematografiju, vizuelne umetnosti, gastronomiju, žurke i književni deo.

Najveću pažnju ove godine privlači filmski repertoar: tu su pre svega irski klasici koji za temu imaju borbu Iraca za nezavisnost: „Majkl Kolins“, „Krvava nedelja“, „Rajanova kći“, „Trnoviti put do Dablina“, „Vetar koji njiše ječam“ i novi dokumentarac „1916: Irski ustanak“. Posetioci će moći da pogledaju i ostvarenja novijeg datuma: istorijsku dramu o najvećem groblju u Irskoj „Milion Dablinaca“, film kojiobiluje osećanjima „Soba“; kao i da prisustvuju srpskoj premijeri komedije „Momački vikend“. Posebnu pažnju privlače dokumentarci „Hjubert Batler: Svedok budućnosti“ i „Putovanje u Mostar“ koji za temu imaju jugoslovensko-irske odnose. Srpskoj publici bi naročito trebalo da bude interesantan protagonista prvog dokumentarca: irski pisac iz ruralnog Kilkenija koji je nakon Drugog svetskog rata zapao u nemilost Katoličke crkve jer je otvoreno govorio o njenoj saradnji sa ustašama i učešću u progonu i ubistvu Srba na prostoru NDH. U okviru filmskog programa biće prikazan i niz od 16 filmova kratkog metra koji za temu imaju Uskršnji ustanak.

Pored bioskopa Fontana i Jugoslovenske kinoteke, tu je i jedan kabare: „Devojka koja zviždi“ se može pogledati 19. marta u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“. Da posetioci pored slika savremene Irske osete i njene ukuse, pobrinuli su se restorani „Smokvica“, „Dijagonala 2.0“ kao i Kulturni centar „Grad“ gde će biti priređena izložba nakita. Na istom mestu će se 18. i 19. marta raspravljati prvo o pomenutim irskim dokumentarnim filmovima o Jugoslaviji, a narednog dana o ulozi žena tokom Ustanka, odnosno sličnostima i razlikama srpske i irske borbe za samostalnost. Beograđani koji odluče da ne posete nijedan od navedenih događaja, ipak će biti prinuđeni da se 16. marta uveče prisete da je sutradan Dan Svetog Patrika, jer će čitav grad sijati zelenom bojom. Narodna skupština Srbije, Trg Nikole Pašića, Palata „Albanija“, Knez Mihajlova ulica, hotel „Moskva“ na Terazijama i Most na Adi će uz pomoć dekorativnog osvetljenja ozeleneti na dve večeri. Naša prestonica će se tako pridružiti mnogim metropolama koje će na sličan način smaragdnim iluminacijama simbolično obležiti početak proleća.

Rukovodeći se prošlogodišnjim iskustvima, program koji su organizatori spremili nikako nije konačan, pa oni koji festival isprate preko društvenih mreža (Fejsbuk, Instagram, Tviter) očekuju razna iznenađenja, ali i nagrade. Svakako pregršt razloga da ukoliko se poslednje nedelje marta zadesite u Beogradu, osetite na kratko duh Irske, ako ništa drugo, barem u nekom od mnogobrojnih tematskih pabova uz kriglu crnog piva.

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari