Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Novi sjaj Studeničkog četvorojevanđelja

Konzervacija rukopisne knjige iz XVI veka

Završena je konzervacija Studeničkog četvorojevanđelja iz prve polovine XVI veka, jedine sačuvane rukopisne knjige iz stare biblioteke Manastira Studenica. Posredovanjem Narodnog muzeja Kraljevo, Odeljenje za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije, završilo je kompletan proces konzervacije knjige, u kojem su učestovali Milan Milosavljević, konzervator i Zvonimir Ratković, knjigovezac restaurator, uz konsultaciju sa Željkom Mladićevićem, načelnikom odeljenja. Ovom prilikom knjiga je i mikrofilmovana, a Jevanđelje je krajem novembra vraćeno manastiru Studenica. Projekat je kompletno finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Studeničko jevanđelje je srpskoslovensko rukopisno naprestolno jevanđelje, ispisano resavskim pravopisom na 407 listova hartije, krupnim ustavnim kaligrafskim pismom, sredinom XVI veka. Tekstovi četvorice jevanđelista Mateja, Marka, Luke i Jovana počinju predgovorima arhiepiskopa Teofilakta Ohridskog. Početak svakog jevanđelja istaknut je bogato kolorisanom ornamentalnom kvadratnom zastavicom ispunjenom prepletnom lozicom, kao i raskošnim inicijalnim slovom na početku teksta. Iluminaciju je radio dobar crtač koji je imao izvanredan smisao za boje i bio sklon plemenitim odnosima kobaltno plave i zlata, čime se odlikuje staro srpsko monumentalno slikarstvo.

O značaju knjige svedoči nam restauracija njenih listova i poveza početkom XIX veka. Knjigu je prepovezao Mojsije Ivanović 1824 godine u manastiru Kaleniću, o čemu postoji zapis u samom rukopisu. Drvene korice su presvučene mrkom kožom sa utisnutim krstastim ornamentom. Nikanor Ružičić, rektor beogradske bogoslovije i episkop žički, ostavio je zapis na stranicama rukopisa o svojim posetama manastiru Studenica 1886. i 1887. godine.

 

Via Narodni muzej Kraljevo

Fotografije 2 i 4: Odeljenje konzervacije Narodne biblioteke Srbije

Povezane vesti

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari