Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Život sa Ti

Autor: Filip Vukotić

Ti, Život u dvoje

Bilo je to Nezgodno vreme i opasni dani kada se vrteo spot za pesmu Sve jedno je, u tom trenutku jednog od najzanimljivijih alternativnih bendova beogradske scene; gotovo 25 godina posle Odbrane i poslednjih dana. 1982. godine priča je morala imati svoj tok, svoje junake, uzrok i posledicu; 2008. godine junaci (oni koji su preživeli, ili oni koji su preživeli da se rode) ostali su isti, ali je sada priča bila poznata i ostale su samo istine ogoljene kroz parole: ovih dana proslava ne prestaje/svuda idem nikoga ne poznajem/ moja želja jača je od kajanja/ to je posledica dugog nespavanja/ sve smo već videli/ sve smo već probali/ nas ovo više ne zanima/ nas ovo više ne pogađa/ sve/ sve/ sve-jedno-je. Nakon velikog zamaha i prvog albuma, bend Petrol rasformirao se u trenutku kada objavljuje album 80 proleća. Petrol jeste u to vreme bio gorivo koje je davalo plamen kako vitalnosti muzičke scene, tako i ne-stvarnosti koju smo/su živeli. Ako slušate njihove albume, naročito prvi, onda oni to čine i danas.

Psihodeličnost i melanholiju Petrola gitarista i pevač Ilija Duni preneo je i na svoj novi bend Ti koji 2012. osniva sa svojim zemljakom Trajčetom Nikolovskim koji uzima ulogu bubnjara i podjednako sa Dunijem učestvuje u stvaranju pesama i prvog EP-ja pod naslovom Koliko dana. Pesme Da ti želim dobra jutra i Koliko dana, uz spotove, izbaciju grupu Ti u mnogo širi vidokrug kod publike u odnosu na sam Petrol. Možda i zbog činjenice da su tekstovi Petrola bili opterećeni introspekcijom i ličnim asocijativnim kompleksima junaka te priče, dok se tekstovi grupe Ti tiču odnosa dvoje koji su u stalnom raskoraku između htenja i ostvarivosti svoje ljubavne veze i kompleksnosti muško-ženskih odnosa. Ipak, iako temom mogu zaličiti na sladunjavi pop bend, muzika kojom oblače svoje tekstove proizvodi psihodelično-psihotični osećaj tih odnosa, tako da ih bend (odnose) uspešno debanalizuje. Album Vidimo se iz 2014. godine dobija i spotove za pesme Smejem se i To su samo reči, kao i za naslovnu Vidimo se, koja se uostalom našla i na EP-ju.

Ti su novi album objavili krajem aprila. Život u dvoje ima osam novih pesama i ovaj album nastavlja sa atmosferom i poetikom prethodnog albuma, ali su se neke stvari znatno promenile i to se primećuje već na prvo slušanje. Žanrovski Ti su ostali isti, međutim, jasno je da se promenio pristup i način kojim se dolazi do konačnog izraza. Pesme su uz svu prepoznatljivost Ti-melodije otežane i osnažene rifom, distorzijom i noiziranim eksperimentom. U prvoj Kako da joj kažem da mislim na nju žestina se meša sa laganim i toplim gitarskim temama koje su kroz veći deo albuma sastavak između dve strofe ili strofe i refrena. Naredna Pravi čas poseduje taj uslovno Real Estate-melanholični momenat. Spot za Život u dvoje, pored toga što prati tok pesme, poput spota za pesmu Koliko dana prenosi i tu intimnu atmosferu u kojoj nastaju osećanja i stvaraju se tekstovi i muzika benda Ti.

Stvari kad se promene imaju dava zanimljiva momenta. Prvi je način na koji je otpevan tekst. Naime, najpre čujemo ponavljanje stiha stvari kad se promene koji bi trebalo da afirmišu novi početak. No, to se ne čini. Sledeći stihovi život biće isti kao pre/ dokle tako/ pitam se dezavuišu značaj i mogućnost novog i promene. Drugi zanimljivi deo ovo je pesme je način na koji klavijatura i bubanj komuniciraju iz dva različita muzička vremena. Dok im je startna pozicija u neku ruku ista, tj. osamdesete, klavijature odlaze (ili se vraćaju) u psihodelični-organ zvuk sredine šezdesetih i nešto kasnije. Svu žestinu izraza Ti ispoljavaju u Vreme ne postoji, gde opet, služeći se melodičnim pevanjem i ispevavanjem, uspevaju da zadrže sopstvenu melodičnost. Istata sostojba zadržava suštinu originalne pesme benda Padot na Vizantija, odevenu ovog puta u malo tamnije Ti ruho. Sve uz put mi je je verovatno u aranžerskom smislu najrazigranija pesma albuma, dok je poslednja Nešto se ne vraća u izvesnoj meri reminiscencija na prethodni album.

Teško je predviđati razvoj bilo čega u muzici, pa tako ni dalje karijere benda Ti. Ali sudeći prema ovom albumu, očekuje nas više eksperimenta i složenijih kompozicija. Ovaj album ne izbacuje poput prvog albuma hitove na prvu loptu, već čeka strpljivo da iz neizledne situacije postigne pogodak. Pravo u centar. 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari