Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Nakon pesama

Autor: Miloš Jocić, Rajko Blagojević

Oto Horvat, intervju

Do pre nekoliko meseci, Oto Horvat je čitaocima bio poznat pre svega kao pesnik: prvu zbirku poezije (Gde nestaje šuma) objavio je još 1987. godine, a 2009. je u izdanju Kulturnog centra Novog Sada objavio i Izabrane & nove pesme. Danas, međutim, Oto Horvat je jedan od proznih pisaca o kojima se u Srbiji najviše priča. Njegov prozni prvenac, roman Sabo je stao (KCNS, Agora), našao se u završnom izboru za NIN-ovu nagradu 2014. godine, a popularnost kod čitalaca već je dovela do njegovog drugog izdanja. Od plodnog pesnika, Oto Horvat je postao prozni pisac omiljen i od strane kritike i od strane čitalaca, pa zato ne čudi što je na nedavno završenom Prosefestu u Novom Sadu bio jedna od zvezdi večeri. Iskoristili smo stoga priliku da sa g. Horvatom popričamo o uspehu njegovog romana, budućim projektima, kao i o tome kako je jednom pesniku izgledala avantura pisanja modernog romana.

Roman Sabo je stao napisali ste posle sedam zbirki poezije i jednog izdanja izabranih pesama. Kako Vam je, kao pesniku, bilo ući u pisanje jednog romana? Koliko se Vaše poezije providi i u Sabo je stao?

Ne sećam se kada, ali je bilo dosta davno kada sam razmišljao o pisanju proze. Možda je moglo biti posle pesničke knjige Putovati u Olmo (2008), ali možda i koju godinu ranije. Sećam se samo da sam čitao jednog živog ali ostarelog pesnika, još uvek odličnog, što je retkost, i pomislio za sebe da ja ne želim da imam sedamdeset i kusur godina i da još uvek pišem pesme, pod uslovom da doživim te godine. Ne znam zaista zašto sam na takav nipodašavajući način formulisao tu svoju želju za promenom (u odnosu na ostarelog pesnika i na pisanje pesama u starosti). Ali nisam znao ni kako, ni zašto. Pokušavao sam i sve bi se završavalo posle dve-tri stranice. Prozni rad je nešto najteže, da parafraziram svog omiljenog pisca Tomasa Bernharda. Naravno da su u ovom proznom tekstu vidljivi tragovi pesnika. Bilo bi po knjigu lošije da nije tako. Tema je takva da je jezik poezije dobrodošao, baš kao i fragmentarnost. Linearni, hronološki način pripovedanja bi pre svega za mene samog, kao autora teksta, bio dosadan. Vredi pisati samo ono što vas drži u vatri, doduše ovi plamenovi su ponekad bili dosta bolni, ali kada sam krenuo u pisanje, nisam mogao i hteo da odustanem. U poeziji sam kiksnuo jer nisam bio u stanju da „pevam” o preminuloj supruzi, pa nisam smeo dopustiti da mi se to desi i u prozi.

Čitaoci Vašeg romana bili su naročito očarani načinom na koji ste spojili romantičarski motiv „mrtve drage“ i određene elemente postmoderne proze. Isticana je, u tom smislu, i sličnost sa romanom Džulijana Barnsa Nivoi života. Druga sličnost je što ste i Vi i Barns, zapravo, govorili pre svega o iskustvima lične tragedije. Kako Vam je, kao autoru, bilo pisati o jednom intimnom događaju, znajući za rizik da bude čitan i tumačen kao tek opšte mesto u književnosti?

Pisati o intimi i bolu je zeznuta stvar. Čovek može lako da postane banalan, bljutav. Toga sam se najviše plašio, da moj tekst, moj oproštaj od supruge ima takve rečenice. Ali kada si u tekstu, kada se boriš da nađeš najadekvatnije reči, slike, onda je najvažnija preciznost i beskrupuloznost u opisima. Tu nema mestu razmišljanjima da li će ovo ući u književnost ili neće. Naravno, nekim delom uma čovek sebe postavlja i u toj perspektivi, ali to je u suštini nebitno. Jer je knjiga trebalo da odradi svoj „posao” pre svega na metafizičkom planu. Na planu moje komunikacije sa mrtvom dragom. To je trebalo da bude metafizičko mesto susreta i rastanka.

Pre nekoliko meseci, u intervjuu za novosadski Dnevnik ste otkrili da ste već počeli sa pisanjem novog romana. Da li u međuvremenu i dalje pišete poeziju, ili ste trenutno posvećeni isključivo prozi?

Još uvek pišem istu „prozu”. Zanosim se da ću uspeti da napišem knjigu koji bi trebalo da bude manje pesnički kontaminirana i više u duhu „regularnih” romana. Ali pišem je pesnički, u vatri, stihijski, sa fragmentima koja prerastaju u poglavlja... A ne kako bih očekivao, kako zamišljam da većina piše, svaki dan, od do. Videćemo. Nadam se. Šta drugo mi preostaje.

 

 

Povezane vesti

Zirbes Rex Blog detaljnije

Zirbes Rex

17. oktobar. 2015.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari