Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Kultura

Gnev noise popa

Autor: Filip Vukotić

Artan Lili


Nije reč o novom zvuku, reč je o novoj interpretaciji rokenrol tradicije. Reč je o obnovljivim izvorima energije. Artan Lili je bend koji je zvuku Boye ili Obojenog programa udahnuo novi život. Sama ta konstatacija, tako ostavljena, mogla bi da diskredituje bend kao nešto novo ili autentično. Međutim, ima tu mnogo više od onoga što se čuje u prvi mah.

Bend čine pevač i basista Bojan Slačala, gitarista Dragan Knežević, bubnjar Marko Ajković i pevačica Romana Kasumović. Slačala spada u red najtalentovanijih stvaralaca na našoj muzičkoj sceni, i to bez onog određenja mlađoj koja služi da predstavi samo nove bendove. Slačala je svoj talenat i umeće prikazao već albumom Radost svakom domaćinstvu njegovog matičnog benda Stuttgart Online, čiji zvuk mnogo više pripada nekom andergraundu nego onome što možemo čuti na Artan Liliju, što je još jedan dokaz o rasponu tog talenta. Ko je na koga uticao nije baš sasvim najjasnije. Da li je Artan Lili uticao i na zvuk samog Stuttgart Online ili je, opet, Stuttgart već počeo da pomalo podseća na ono kako danas zvuči Artan Lili? Naime, sjajni Stuttgart Online dvojac (pored Slačale u bendu je i Marko Barišić na bubnju) imao je nekoliko gostovanja na svojim pesmama, pa su tako napravljene tri odlične pesme: Zašto ćutiš kad mnogo toga znaš sa Oliverom Svilanom na sintiju, Da je nađe sa Draganom Kneževićem na gitari i Bolje da mi veruješ na reč sa Demirom Ahmetovićem na bas gitari. Taj novi instrument koji se povremeno pojavi u Stuttgart Online kao da je postao neka međuzona, dodirna tačka sa Artan Lili, iako se, da to bude odmah jasno, radi o dva dijametralno različita benda.

Interesantna stvar koju je Slačala sasvim dobro izveo je promena perspektive, pa tako u pojedinim pesmama možemo čuti priču i iz ženskog ugla. Najupečatljivija, u tom smislu, je pesma Džoni gde se glas, pa recimo, jedne petnaestogodišnjakinje obraća izvesnom Džoniju, njenom, uzoru, simpatiji, fascinaciji... sve u tonu blagog noiza i distorzije čija atmosfera podseća na naslovnu temu serijeTwin peaks. Nad floskulama i frazama svakodnevice Slačala čini pravu radikalnu reanimaciju njihovog smisla. Pa tako u „ženskim“ Radim najbolje što znam i Vreme protiv čoveka možemo čuti stihove sve se plaća dobro znam/uspeh nikad neće sam ili živim život preko veze/postalo je sve bezveze/menjaj ga/menjaj ga/dosadi i promena. Pesma Srce je možda najbolji primer za to: ...da razmišljam o svetu i kuda se kreće/čovek bez ljubavi u društvu bez sreće. Sličan postupak je i u pesmi Nije teško kad se mora u kojoj je tema ubijanja vremena u „raskoraku“ sa muzičkom podlog ironizujući lažni osećaj podnošljivosti protoka vremena, nešto nalik pesmi Radostan dan EKV-a. Ironije ima i u komičnoj (zapravo) autoironijskoj, Novi zvuk u gradu gde se „novim zvukom“ želi suprotstaviti „porodičnoj idili“ subjekta, npr. podižem se naglo, pritisak mi skoči/gde mi je sad keva da mi vidi oči, kao i hajde reci ćale ako si u moći/koliko ti se keva posvetila te noći. Ove slike su svakako poznate, bilo iskustveno bilo literarno. I uopšte, ako smo nešto već i čuli ranije - iz kuhinje Artan Lili to zvuču mnogo ubedljivije. Naprosto, u pitanju je bend kojem se veruje.

Angažman Artan Lili je suptilan. Iako sav u parolama, bend svoju reakciju na drušvenu stvarnost sprovodi u sadejstvu besa i noiz popa koji svojom nenametljivošću ne opterećuje slušaoca. Tako se nakon slušanja Artan Lilija oseća neka vrsta „besa“ optimizma. Sve vas se veoma tiče i to u negativnom kontekstu, ali vas zvuk tera da svemu tome pristupate sa vedrije strane. Pesme imaju neku vrstu otvorene intime i otuda tako veliki potencijal za empatsku konekciju sa slušaocem.

Dve pesme, ipak, prednjače u opisu stvarnosti u kojem se našao subjekat/slušalac. To su Sve iz početka sa poentom sve iz početka/sve je uvek iz početka/savremeno društvo/savremena kletva i druga Srce za koju je snimljen i odličan spot. Na ovoj, po najviše Sonic Youth-ovskoj, muzičkoj podlozi teku stihovi o gradu i njegovim stanovnicima koje guta njegova veličina, o otuđenosti i samilosti razmišljam da se preselim u veliki grad/par sati metroom do posla i nazad/da se zanosim da nešto veliko spremam/da zaradim za vreme kojeg posle nemam.

Artan Lili je pop sa smislom i porukom. Samo da i dalje rade najbolje što znaju. Dovoljno je da ih čujete samo jednom, a onda ćete jednu po jednu stvar u glavi preslušavati nebrojeno puta.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari