Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

7 veličanstvenih: Reč selektora

Tue Stin Miler

Pišem ove reči na kraju 2015. godine koja nije bila dobra godina za svet u kom živimo. Annus horribilis, termin je koji je engleska kraljica Elizabeta II jednom upotrebila! Televizijske stanice upravo sumiraju ovu godinu kroz brojeve i slike smrti, ili kroz ljude koji se bore da pređu granice bežeći od rata, sukoba, prirodnih katastrofa. Svi su oni anonimni u svojoj patnji na ekranu. Tako vesti izveštavaju o tome, a takvi ne treba da budu dokumentarni filmovi.Šta bismo mogli da poželimo? Silven Bigelajzen mi je napisao pre nekoliko dana: „...bolji svet za sve, manje nasilja, više saosećanja, bolje razumevanje i svest o tome šta se događa...” Zaista, zaista, odgovorio sam reditelju filma „U smiraj života”, jednom od sedam koje vam nudimo 2016. na festivalu „Sedam veličanstvenih”.

„Ja pričam o životu, ne o smrti”, kaže u filmu devedesetčetvorogodišnja Bigelajzenova majka. Da, hteo bih da dodam, hajde da se ponovo na ovom festivalu, u svoj skromnosti, usredsredimo na Život i Ljubav, ne zaboravljajući vreme u kom živimo i ogromne probleme s kojima se suočavamo. To je ono što je i prikazano u filmu Jakoba Brosmana „Lampeduza zimi” koji se fokusira na problem izbeglica u današnjoj Evropi na način koji s poštovanjem uzima u obzir kontekst, bez senzacionalizma, bez dodatne dramatizacije.

Profil festivala? Dakle, možete lako da otkrijete da su filmovi zasnovani na poštovanju individue i njegovog/njenog života i solidarnosti sa protagonistima, da upotrebim starinski izraz.

Solidarnost je reč koja se precizno povezuje sa socijalnom pričom Helene Treštikove o „Melori”, koja nosi njen dobro poznati divni, brižni pristup. Isto osećanje ostaje sa vama i pošto vidite „Braću” Vojćeha Starona, koji svojim izuzetnim snimateljskim radom slavi kreativnost Alfonsa i Mječislava i pokazuje ljubav koju braća imaju jedan za drugog, kao i ljubav koju režiser oseća za svoje protagoniste.

Staron je snimatelj Ježija Šlatkovskog, čiji je bogati „Don Žuan” podjednako vedar i bolan za gledanje. Odrastajući, mladić uči da se nosi sa Životom i Ljubavlju, pozorište pomaže, dok porodični odnosi sve to komplikuju; vi delite njegova osećanja, želite mu da uspe.

Pozorište Života: Kreativnost je takođe ono čime se Herman Kral bavi u svom spektakularnom filmskom odavanju počasti Tangu, u koje elegantno integriše Ljubavnu priču i portret vrhunskog majstora igre Marije u divnom Buenos Ajresu.

Podjednako zadivljujući, iako manji, jeste italijanski grad Sijena sa svojom jedinstvenom predstavom – Kozima Spender nas vodi tamo, u muški svet filma „Palio”, koji je pun zabave, napetosti i intrigantnih karaktera. To je Film... Jesam li zaboravio da napišem da festival „Sedam veličanstvenih” želi da predstavi filmove koji su za veliki ekran?

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari