Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

7 veličanstvenih: U smiraj života

Silven Bigelajzen, Au crépuscule d'une vie

Belgija, Izrael 2015. 
71 minut 
režija: Silven Bigelajzen

Prefinjeni dokumentaristički biser izatkan od najtananijih vlati koje povezuju naše unutrašnje svetove sa skrivenim, najdubljim svetovima drugih. Svedočanstvo o toploj, i očaravajućoj komunikaciji sa bićem u kojem, zahvaljujući veštini pesnika, vidimo malu, ali moćnu svetlost koja blista punim sjajem u telu slabijem od najmanje ptice. Majka Silvena Bigelajzena je u svojoj devedesetčetvrtoj godini odjednom potpuno onemoćala i on odlučuje da sa njom provede i snimi njene poslednje dane. A onda se dogodilo čudo, uprkos svim prognozama - život je odbio da se pokori znanju i počeo da peva svojim tananim, ali nezaustavljivim glasom. I elegija, osuđena na tamne, skučene okvire odjednom je, gotovo od prvog trenutka, počela da se razvija u himnu punoći života, snazi dodira i čistih emocija, u himnu radosti i igri, produžavajući dane u nedelje, nedelje u mesece, mesece u godine.

Minimalistički u svom postupku, crno-bele fotografije dotaknute suptilnim, jedva primetnim kolorističkim akcentima, ovaj dokumentarac kao poezija uspeva da vas potpuno očara i učini da dotaknete važne i nedokučive tajne. „U smiraj života“ je svakako i svedočanstvo o izuzetnoj veštini vrsnog terapeuta i komunikatora sa svima onima kojima je potrebna posebna pažnja i briga, kao i svedočanstvo o talentovanom pevaču i muzičaru, šarmantnom majstoru igre, koji promišljeno i beskompromisno bira poziciju diskretne i razigrane senke koja pomaže da se u svoj punoći ocrta harizmatična pojava neodoljive žene, majke, bake, zaglavljene između svetova na raskrsnici mudrosti.

Dobitnik nagrada za najbolji belgijski i najbolji izraelski dokumentarac na festivalima u Levenu i Tel Avivu, ovaj poetski dokumentarac nas opominje da je svaki trenutak onaj u kome možemo da bolje razumemo i osetimo druge, da bismo bolje razumeli i osetili sebe.

Reč reditelja: Ako bi trebalo da odredim jednom rečju ko sam, izabrao bih „pesnik". 
Život me je blagoslovio različitim sposobnostima za samoizražavanjem - poezija, fotografija, montaža, režija, slikanje, pisanje, vođenje grupe, da pomenem neke... 
Pripadam onoj vrsti koja veruje da naše lične aktivnosti i rad dovode do promene društva i da su te akcije neodvojiv deo priče o „humanosti" i „univerzumu" u celini. Verujem da se nalazimo pred novim dobom u kojem će umetnost i duh zauzimati značajan prostor, da će dozvoliti ljudima da otvore oči i srca i tako izgraditi bolji svet...

 

Silven Bigelajzen

Rođen u Antverpenu, u Belgiji, 1948. godine. Diplomirao pozorišnu režiju na Kibucim koledžu za edukaciju u Tel Avivu, izučavao vođenje grupa na Ženevskoj školi socijalnog animiranja. Takođe je studirao kreativnu dramu na Londonskoj školi za dečju dramu i na filmskoj školi “Institut des Arts & Diffusion” u Briselu. Osnovao je “Udruženje Lahav za promociju vrednosti u društvu” za rad na filmskim, društvenim projektima za osobe s posebnim potrebama. Udruženje je napravilo veliki broj filmova koji su nagrađeni prestižnim međunarodnim nagradama, a „Lahav“ je nagrađen specijalnom nagradom UNESKA. Razvio je jedinstveni metod fimskih radionica. Član je Izraelske asocijacije kreativnih i ekspresivnih terapija (ICET). Držao kurseve o podučavanju kreativnosti sa video integracijom kao edukativnim procesom (Univerzitet Haifa, Oranim koledž, Gordon koledž za edukaciju). Multidisciplinarni umetnik: filmski reditelj i producent, slikar i video umetnik, fotograf i muzičar, moderator grupa i pevač.

 

Izabrana filmografija

POSLEDNjA KARTA (La dernière carte), 2008.

U SMIRAJ ŽIVOTA (Au crépuscule d'une vie), 2015.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari