Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Pravila igre, Klodin Bori-Patris Šanjar

"7 veličanstvenih"

Francuska 2014.
106 minuta
režija: Klodin Bori i Patris Šanjar

Priča se da se na tržištu rada traže hrabri individualisti, ali u okviru granica, naravno. Realnost je sledeća: ako se neko ne uklopi, ili će se uklopiti, ili će biti odbijen.

Muke oko pronalaženja posla su skoro univerzalne. Da biste uspeli, morate predstaviti komercijalnu verziju sebe, morate da se stavite u neprirodnu situaciju, i da, pre svega, igrate po pravilima. Situacija je teža ukoliko iza sebe nemate iskustva, niti kvalifikacije. Posmatrački dokumentarac Klodin Bori i Patrisa Šanjara bavi se ovom temom, usredsređujući se na male grupe mladih ljudi koji nemaju radnu dozvolu i koji dolaze u konsultantsku agenciju za zapošljavanje na severu Francuske. Kroz niz epizoda smo u poziciji da saosećamo sa njihovim frustracijama, neuspesima i uspesima tokom više meseci, koliko traje njihovo obučavanje kroz različite faze proceca zapošljavanja. Kroz njihove pripreme, film otkriva apsurdnost tih novih pravila igre.

Ovaj izuzetan film koji su snimili pravi majstori imao je svoju premijeru na Filmskom festivalu u Kanu i osvojio je jednu od najprestižnijih nagrada za dokumentarni film u Evropi – „Zlatnu golubicu” na DOK festivalu u Lajpcigu. Kako piše „Hollywood Reporter”: „Bori i Šanjar su napravili delo urgentno u svojoj misiji, neosuđujuće u slikanju glavnih aktera i čiji su režija i dijalozi potpuno bioskopski – izvanredno ostvarenje.”

Reč reditelja: 

Klodin Bori: Moglo bi se reći da „Pravila igre” predstavljaju nastavak filma „Došljaci”. Princip je isti: snimamo iz neposredne blizine, bez unapred zadatih pretpostavki, i toga šta se događa ljudima koji se svakodnevno suočavaju sa nekim od velikih društvenih problema koji se tiču svih nas. Poglavlje prvo: podnosioci zahteva za azil. Poglavlje drugo: podnosioci zahteva za posao.

Patris Šanjar: Mi želimo da prikažemo stvarnost o kojoj svi govore, u koju svi veruju da su upućeni, ali kojoj se veoma retko pristupa na realan, konkretan način; bilo da su u pitanju imigranti ili obuka nezaposlenih mladih ljudi, pitanje koje se za nas postavlja glasi: „Kako se čovek oseća kad tako nešto doživi?” Kada se povede reč o velikim društvenim temama, teren je unapred miniran stereotipima i stranačkom retorikom. Zadatak filma sastoji se u tome da teren deminira tako što će stvari prikazati onakvim kakve jesu.

Klodin Bori


Karijeru započela u pozorištu. Od 1970. do 1976. učestvovala u pokretu za decentralizaciju pozorišta u Francuskoj. Godine 1968. režirala svoj prvi dokumentarac, a zatim je usledio film „Žilijet s muške strane”, koji je bio u selekciji Kanskog festivala. Od 1990. do 2002. pomagala u vođenju kreativnog centra za dokumentarne filmove „Péripherie” u Sen Deniju i pokrenula Susrete dokumentarnog filma. Godine 1994. bila je potpredsednik ADOK-a (ADDOC), udruženja francuskih dokumentarista; tu upoznaje Patrisa Šanjara i započinje saradnju sa njim.

Izabrana filmografija

ŽILIJET S MUŠKE STRANE (Juliette du côté des hommes), 1981.
IMAGINARNI PORTRET GABRIJELA BORIJA (Portrait imaginaire de Gabriel Bories), 1984.
GOSPODIN PROTIV GOSPOĐE (Monsieur contre Madame), 1999.
ŽENE DVANAEST GRANICA (Les femmes des douze frontieres), 2003.
I NAŠI SNOVI (Et nos rêves?), 2007.
DOŠLjACI (Les arrivants), 2009. 
PRAVILA IGRE (Les Règles du jeu), 2014.

Patris Šanjar

Sa 17 godina vodio Filmski klub Grenobl sa najvećim brojem članova u Francuskoj. Sa 19. godina se preselio u Pariz, gde je studirao filozofiju na Sorboni. Radio kao glavni urednik časopisa o televiziji i režirao dokumentarce za televiziju. Godine 1969. godine postaje hipik i naredne četiri godine putuje kroz Avganistan, Pakistan i Indiju. Bio zainteresovan za teške uslove života seljaka u Brazilu, Africi i Bangladešu. Posvetio se režiranju dokumentarnih filmova 1977. Godine 1992. bio jedan od osnivača i prvi predsednik ADOK-a (ADDOC), udruženja francuskih dokumentarista. Klodin Bori upoznaje 1995. godine i ta godina će označiti početak njihove saradnje i novu fazu u njegovom radu.

Izabrana filmografija

NEKOLIKO STVARI O DRVETU, O RECI I O VRISKU NARODA (Quelque chose de l’Arbre, du Fleuve et du Cri du Peuple), 1980.
SVAMI-JI, UNUTRAŠNjE PUTOVANjE (Swami-ji, un voyage intérieur), 1983.
KONVOJ (Le Convoi), 1995.
IMPRESIJA, MUZEJ ALŽIRA (Impression, Musée d’Alger), 2003.
U CRVENOM KAMIONU (Dans un camion rouge), 2005.
I NAŠI SNOVI (Et nos rêves?), 2007.
DOŠLjACI (Les arrivants), 2009.
PRAVILA IGRE (Les Règles du jeu), 2014.

happinessdistribution.com/catalogue/158-les-regles-du-jeu

 

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari