Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Severno od raja, Virpi Sutari

"7 veličanstvenih"

Finska 2014.
73 minuta
režija: Virpi Sutari

Jedna od najznačajnijih autorki finskog i evropskog dokumentarnog filma, Virpi Sutari, gaji strast prema dvema stvarima – dokumentarcima i baštama. U ovom filmu, ona nas vodi u prekrasni i zabavan svet, koji je „Severno od raja”.

Ovo je dokumentarna ljubavna priča o parovima koji zajedno brinu o svojim baštama. Film zaviruje iza fasade pripadnika srednje klase, ima komični obrt i osluškuje priče parova o konfliktima i radostima dugih veza. U središtu filma su njihove bašte i njihov hobi, baštovanstvo, koji se odavno izmakao kontroli. Filmski ugao iz koga se posmatra njihovo rintanje i pasija prema baštovanstvu je nežan i humorističan: supružnici koji grade i brane svoje teritorije, ali i uživaju u lepotama raja koji su izgradili za sebe i svoje bračne drugove.

U vizuelno prekrasnom filmu razvija se nevidljiva veza između parova koji su protagonisti filma. Oni se uz pomoć svojih priča osluškuju, komentarišu i teše jedni druge, a istovremeno pružaju priliku gledaocima da se pridruže. Bašta je simbol puta ka svakodnevnim životnim teškoćama, sa radošću, a bez moralisanja i raspravljanja. Priče o baštovanstvu u filmu slave plodnost, igru i ljubav.

Ovo je duhoviti dokumentarac o neophodnosti baštovanstva.

Reč reditelja: Proces pravljenja filma „Severno od raja” je bio iskren, veseo i oslobađajući – igra letnje noći, na neki način. Kao reditelj sam bila srećnija više nego ikad tokom snimanja ovog filma. Istovremeno sam se opraštala od svog oca, koji me je naučio svemu o baštovanstvu. Tako je film postao i lično putovanje ka prihvatanju ideje napuštanja i susretanju sa smrću. Filmom „Severno od raja” želela sam da ovekovečim stvari koje su prolazne, ali potrebne za smisao ljudskog postojanja. Glavni junaci, poput mene, rade kao ludi u svojim imaginarnim rajevima, iako plodovi njihovog rada mogu nestati za tili čas. Ne možemo da prevarimo smrt, ali sve dok su naše ruke zarivene u zemlju, možemo makar da se osećamo živim.

 

Virpi Sutari

Scenarista i reditelj čiji radovi najčešće ispituju granicu između stvarnosti i fikcije. Njeni filmovi su prikazivani i nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Retrospektive njenih filmova bile su, između ostalih, u Arhusu (Danska), Renu (Francuska), Lincu (Austrija) i na Festivalu u Tampereu (Finska). Od 2012. radi kao profesor umetnosti. Članica je Evropske filmske akademije.

 

Izabrana filmografija

DOKONI(Joutilaat),2001,sa Suzanom Helke
PORED PUTA MALO DETE (Pitkin tietä pieni lapsi), 2002,  sa Suzanom Helke
AUF WIEDERSEHEN FINNLAND, 2010.
HILTON!, 2013.
SEVERNO OD RAJA (Eedenistä pohjoiseen), 2014.

made.fi/gardenloversmovie

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari