Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Demokrate, Kamila Nilson

"7 veličanstvenih"

Demokrate, Danska, 2014.

Trajanje: 109 minuta, Režija: Kamila Nilson

Jedan od najboljih danskih dokumentarnih filmova u poslednjih nekoliko godina inspirisan je pojedinim majstorima dokumentarnog filma, kao npr. Ričardom Likokom, koji je započeo novu eru u svetu dokumentarnog filma onog trenutka kada je svojom kamerom ušao u strogo zatvorene, službene prostorije. Kamila Nilson radi to isto, ali u stranoj zemlji, bez poznavanja izvornog jezika i pod stalnom pretnjom mogućeg nasilja.

Više od tri godine je ova rediteljka imala pristup unutrašnjim političkim krugovima Roberta Mugabea u Zimbabveu. Prateći proces stvaranja novog ustava Zimbabvea, koji predstavlja narativni kostur priče, film „Demokrate” govori o političkoj eliti koja vodi bitku oko osnovnih načela i koja određuje moguću budućnost zemlje. Dva politička protivnika su imenovana da napišu novi ustav, a Kamila Nilson je bila u mogućnosti da prati uzbudljivu političku igru koja se odvijala između dve strane.

Film teče tako da ni rediteljka, a ni njeni glavni akteri ne mogu da predvide šta će se dešavati. Iz neverovatne blizine Kamila Nilson razvija svoje diskretno i precizno posmatranje, pretvarajući političku priču u uzbudljivu i emotivnu antropološku studiju glavnih likova. Zadivljujuće je da je ona postala nevidljivi deo svih događaja i da je obazrivo otkrivala skrivene konflikte koji su se stopili u uzbudljivu dramu i konačno u fantastičan filmski obrt sa katarzom. Sjajan primer kako dokumentarac može da učini složene procese razumljivim na način na koji to ne mogu ni hiljade izveštaja stručnjaka.


Reč reditelja: Najveći izazov tokom pravljenja ovog filma za mene je bio da snimim politički osetljivu priču u zemlji sa dugom istorijom kako cenzure, tako i zabrane stranih medija. Takođe, u zemlji koja nema tradiciju pravljenja posmatračkih dokumentaraca, “bela” filmska ekipa, kao što je naša, je krećući se po Zimbabveu izazivala pravi cirkus s vremena na vreme, a neretko je naša sigurnost bila ugrožena. Mislim da je u mom slučaju velika prednost bila ta što sam žena, posebno na nekim nepristupačnim mestima gde sam snimala. Verujem da bi reditelj muškarac nailazio na veći otpor.

 

Kamila Nilson

Rođena je u Danskoj 1973. godine. Diplomirala je antropologiju na Univerzitetu u Kopenhagenu, a zvanje mastera vizuelne antropologije stekla je na Univerzitetu u Njujorku. Studirala dokumentarni film na Školi umetnosti Tiš, mentor joj je bio legendarni Albert Mejzels. Radila je kao producent i medijski konsultant za UNICEF i UNESKO. Posebno se bavila produkcijom različitih projekata vezanih za prava dece.

 

Izabrana filmografija

BOMBAJ U PREKIDU (Mumbai Disconnested), 2009, sa Frederikom Jakobijem
DEMOKRATE (Democrats), 2014.

dfi.dk/faktaomfilm/film/da/79654.aspx?id=79654

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari