Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Mesi, film

"7 VELIČANSTVENIH"

MESI - FILM

Španija 2014, 97 minuta, režija: Aleks de la Iglesija

Kada su jednog od najznačajnijih španskih reditelja, Aleksa de la Iglesiju, pozvali da napravi dokumentarac o fudbalskoj zvezdi, Lionelu Mesiju, on je odlučio da ne napravi film o sportu, već da istraži misteriju koja se krije iza njega, koju je video kao situaciju “ružinog pupoljka”. Bio je uveren da će, ako bude istrajan u istraživanju, moći da otkrije kako je moguće da je Mesi postigao da postane jedan od najvećih fudbalera svoga vremena. Dok je pravio film, de la Iglesija je sve vreme razmišljao o legendarnom „Građaninu Kejnu” Orsona Velsa i priči o dečaku sa sankama koji postaje svemoćni medijski magnat kad poraste. De la Iglesija je bio očaran načinom na koji Mesi polarizuje mišljenja uprkos neverovatnom talentu: „Jedna polovina sveta voli Mesija, a druga ga mrzi. Ne postoji sredina.”

Tako je stvorio izuzetno dinamičnu i fascinantnu dokumentarno-igranu slagalicu koja se sastoji od scena večere sa nekim od fudbalskih ikona, Mesijevim najbližim prijateljima i sa ljudima iz njegove mladosti i detinjstva, kao i od arhivskog materijala i posebno režiranih igranih scena zasnovanih na stvarnim događajima. Ideja večere proistekla je iz Vudi Alenovog filma „Brodvej Deni Rouz”, u kojem se grupa starih komičara priseća čoveka po imenu Deni Rouz, koji oživljava u njihovim anegdotama.

Film je premijerno prikazan na Venecijanskom festivalu kao jedan od najboljih dokumentaraca u protekloj godini sa harizmatičnim učesnicima, odlične režije, kamere i zvuka. Majstorski izmontiran!

Reč reditelja: Trudio sam se da snimim film koji će ispričati priču, ali sam takođe želeo da napravim film koji će objasniti zašto je Mesi takav kakav je. Zašto je toliko stidljiv? Zašto je tako uzdržan? Šta mu se to desilo u detinjstvu što ga je nagnalo da bude takav? On je jedan od najpoznatijih ljudi na svetu, zajedno sa Kristijanom Ronaldom, i kao takvom mu je pružena mogućnost da se svima otvori. Pa ipak, on bira da se zatvori u svom gradu sa svojom porodicom. Ovo je film u kome smo želeli da obeležimo život i biografiju jedne ličnosti. Napravljen je za ljude koji žele da u njemu uživaju, zajedno sa Mesijem, kao i za ljude kojima je stalo do njega kao osobe.

messilapelicula.mediaprocine.com

Aleks de la Iglesija

Rođen u Bilbau, u Španiji 1965. Diplomirao filozofiju na Univerzitetu Deusto. Bavio se stripom. Kratko je radio na televiziji. Ulazi u svet filma kao scenograf. Njegov veliki filmski proboj dogodio se 1993. kada je čuveni španski reditelj Pedro Almodovar bio producent njegovog debitantskog dugometražnog filma koji je osvojio tri nagrade „Goja” (španski „Oskar”). Veliki uspeh doneo mu je film „Dan zveri” (El día de la Bestia) 1995, koji je osvojio šest „Goja”, između ostalog i za najboljeg reditelja; postaje svetski priznati autor. Režirao jedanaest igranih filmova koji su osvojili brojne nagrade. Takođe je režirao kratke i televizijske filmove. „Mesi” je jedini dokumentarni film koji je snimio do sada.

Izabrana filmografija
MESI, 2014.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari