Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Virunga, film

"7 VELIČANSTVENIH"

VIRUNGA - FILM

Velika Britanija 2014, 100 minuta, režija: Orlando fon Ajnzidl

Prikazujući ono što je najgore i najbolje u ljudskoj prirodi, razarajući dokumentarac „Virunga” Orlanda fon Ajzindla, uspeva da iz gnusne mreže mita, korupcije i nasilja izvuče iznenađujuće lucidan narativ.

U centru zbivanja filma je veličanstveni i zaštićeni Nacionalni park Virunga Demokratske Republike Kongo, koji je dom mnogim od poslednjih planinskih gorila na svetu, ali i najveća nada za ekonomsku stabilnost u regionu. U zemlji koja je već oslabljena tokom burne krvave istorije, ta nada postaje sve tanja 2010. godine usled otkrića nafte ispod Edvardovog jezera, tj. dolaskom britanske naftne kompanije „SOCO International”. Kada se višestruke snage sukobe u borbi oko kontrole parka, uključujući i moćnu pobunjeničku grupu koja zahteva određeni procenat naftnih profita, Orlando fon Ajnzidl i njegova ekipa ostaju zarobljeni u pravom ratu između onih koji su za očuvanje i onih koji su za eksploataciju parka.

Uz pomoć skrivenih kamera i neustrašive francuske novinarke, Melani Gubi, reditelj i iskusni montažer Masahiro Hirakubo, kombinuju izvanredne snimke pobunjeničkih tenkova i prikrivenih licemera sa panoramama bujne i spokojne divljine. Ovo je film o pravim herojima: o plemenitom čuvaru parka spremnom da pogine da bi zaštitio napuštene gorile, koje su pod njegovim okriljem; o staloženom belgijskom upravniku parka, čija zapanjujuća hrabrost umiruje sve oko njega; o šefu sektora koji pokušava da skupi dokaze o nezakonitim radnjama naftne kompanije.

Reč reditelja: „Virunga” je postao film o ciklusu nasilja i uplitanju stranih sila koje stežu obruč oko Konga poslednjih 150 godina, i film o neosporno najvažnijoj borbi za očuvanje prirode koja se dešava u svetu u ovom trenutku. Nakon ovih reči, mogu da kažem i da verujem da je „Virunga” poletna i inspirišuća priča koju sam izvorno i hteo da napravim, i koja ilustruje kako posvećenost i integritet nekolicine afričkih heroja može da poljulja interese moćnog biznisa i naizgled beskrajnu ljudsku pohlepu. Ako Nacionalni park Virunga, kao najstariji nacionalni park u Africi, i dom za poslednje planinske gorile, poklekne pred mutnim poslovnim interesima, onda svakako šaljemo poruku da nijedno mesto na našoj planeti nije zaštićeno od ljudske pohlepe. Upravo zbog tog jednostavnog razloga svi mi moramo da se postaramo da Virunga bude zaštićena.

virungamovie.com

Orlando fon Ajnzidl

Bivši profesionalni snouborder. Osnovao s prijateljem televizijsku i filmsku producentsku kuću „Grain Media” u Londonu. Tokom pet godina pored dokumentaraca bavio se muzičkim spotovima, promocijom muzičkih grupa i reklamama. Kratki dokumentarci o Africi, Aziji, Americi i Arktiku osvajali su brojne nagrade i prikazivani su na najprestižnijim svetskim festivalima, obuhvatajući sve od škole skejtborda u Kabulu do praćenja I hapšenja pirata u zapadnoj Africi.

Izabrana filmografija
VIRUNGA, 2014.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari