Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Novi Rejks muzej, film

"7 veličanstvenih"

NOVI REJKS MUZEJ - FILM
HET NIEUWE RIIJKSMUSEUM - DE FILM

Holandija 2014, 130 minuta, režija: Uke Hogendejk

Rejks muzej u Amsterdamu, najznačajniji muzej u Holandiji, zatvoren je 2003. godine zbog renoviranja. Plan je bio da se ponovo otvori 2008. godine, ali ono što je trebalo da se uradi za pet godina iziskivalo je deset, a budžet je stalno rastao. Rediteljka filma, Uke Hogendejk, bila je u mogućnosti da iza zatvorenih vrata muzeja kamerom prati ovaj uzbudljiv, težak i ponekad tužno-smešan proces. Divnim kadrovima koje prati snažna muzika, uspela je da zabeleži proces u kome zgrada ogoljena poput sumornog leša postaje velelepna nalikujući onoj iz prošlih vremena.

Kao gledaoci smo u mogućnosti da izbliza posmatramo kako kustosi pripremaju raspored svojih novih soba sa ogromnom strašću i predanošću. Pratimo domara, koji na zgradu gleda kao na svoje dete i štiti je od uljeza, kao i arhitekte koji stalno moraju da prilagođavaju svoj dizajn. Pratimo i direktore muzeja koji se suočavaju sa finansijskim preprekama, sa birokratijom i raznim nesuglasicama – da ne spominjemo bicikliste-aktiviste. Na kraju, četristo sati materijala je pretočeno u film, koji gledaoca dovodi do apoteoze, tj. do trenutka ponovnog otvaranja muzeja 2013. godine.

Ovaj uzbudljiv epski film osvojio je nagradu za Najbolji holandski dokumentarac 2014. godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), nakon što je imao premijeru na festivalima i u bioskopima širom SAD-a. Početkom decembra je počeo da se prikazuje u bioskopima širom Holandije.

Reč reditelja: Ono što je trebalo da bude film o ponosu Holandije, postalo je nešto nalik Šekspirovoj drami, zajedno sa neuspešnim menadžerima, ministrima i zvaničnicima sateranim u ćošak, sitničavim izvođačima radova i inostranim ugovornim partnerima, koji su bili zgranuti kada su videli kako sporo donošenje odluka osujećuje renoviranje i na kraju dovodi do njegovog potpunog zastoja. Izgledalo je kao da se projekat sve više srozava, i da neće biti napretka. Godine 2008, kada je rukovodstvo najavilo da će muzej biti zatvoren još pet godina, shvatila sam da ću i ja da provedem još pet godina iza zidina Rejks muzeja i da ću još toliko biti svedok te fascinantne borbe.

Uke Hogendejk 

Upisala Akademiju umetnosti u Utrehtu, gde je diplomirala pozorišnu režiju (1990). Režirala pozorišne predstave od 1990. do 1996. godine sa mnogobrojnim pozorišnim trupama. Godine 1997. studira televizijski dokumentarni film na Akademiji medija i radi kao reditelj za VPRO televizijski program. Godine 1998. režira dokumentarni film „Srećno vreme” (Een gelukkige tijd) u saradnji sa Polom Koenom, koji je dobio nagradu Holandske filmske akademije i „Euro-Comenius” nagradu (Beč).

Izabrana filmografija

SREĆNO VREME (Een gelukkige tijd), 1998, sa Polom Koenom
ISKUSTVO HOLOKAUSTA (The Holocaust Experience), 2002.
NOVI REJKS MUZEJ (Het nieuwe Rijksmuseum), 2008.
NOVI REJKS MUZEJ – FILM (Het nieuwe Rijksmuseum – De Film), 2014.

facebook.com/thenewrijksmuseum

 

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari