Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Iskre

Najava festivala

"7 veličanstvenih"

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih” biće održan 11. put u Sava centru, od 30. januara do 5. februara, a projekcije svih sedam ostvarenja biće u velikoj sali, najavili su osnivači festivala Zoran i Svetlana Popović. 

Zoran Popović ističe da je ovo jedan od najelitnijih festivala dugometražnog dokumentarnog filma u Evropi, pa i u svetu, zato što je pored aktivnog prisustva svih autora i čitav dan posvećen svakom filmu, što predstavlja retkost u današnje vreme “brzog življenja” i inflacije vrednosti. Zapravo, ovaj festival želi u pravoj meri da prenese različite vrednosti, stoga ovi filmovi zahtevaju svoj prostor i vreme, da na pravi način urežu utiske, urežu novo životno iskustvo. Ovakav pristup predstavlja obrazac starih antičkh festivala. “Krajnja tendencija ovog festivala je poniranje, a ne odlazak u širinu, kao što je to danas moderno.” Cilj je da se dokumentarnom filmu da glamur i ekskluzivnost rezervisana uglavnom za igrane filmove, stoga je i ograničen broj projekcija koje zapravo omogućavaju koncentraciju publike i medija na svaki pojedinačni film.

Kao i svake godine, tokom festivala održaće se master-klas radionice sa autorima filmova. Centralna tema radionica je autorski postupak u dokumentarnom filmu, baziran uglavnom na prikazanom filmu, ali autori često kroz inserte iz svojih prethodnih radova govore i o celini svog dokumentarističkog postupka. Ove godine učesnici radionice imaće izuzetnu priliku da svoje ideje predstave u kratkoj “pičing” formi na posebnom master-klasu sa Tue Stin Milerom. Takođe, svake večeri tokom festivala organizovaće se i razgovori sa autorima, u kojima će svi ljubitelji filma moći da učestvuju. Izvršni producent Nevena Đonlić, bivša urednica filmske redakcije SC-a, istakla je da je ponosna što je i dalje deo tima festivala koji je otvorio novo poglavlje na našoj kulturnoj sceni.
- Do pojave “7 veličanstvenih” dokumentarni film bio je zastupljen samo na martovskom kratkom metru. Mi smo pionirski započeli, prvo sa malom salom SC-a, potom sa delom programa u maloj, a delom u velikoj dvorani, podsetila je ona.  Festival je odavno stekao odanu publiku, a prošle godine zabeležio je čak 6.000 gledalaca, što je značajna cifra za ovu vrstu programa.

Stalni selektor, filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler odabrao je za ovogodišnji festival najbolje evropske dokumentarce u produkciji Holandije, Velike Britanije, Španije, Danske, Portugalije, Finske i Francuske.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari