Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Dosije

Porast diskriminacije Srba u Hrvatskoj

Bilten Srpskog narodnog vijeća

Govor mržnje u desno orijentisanim medijima, besni povici na stadionima i mrzilački grafiti na ulicama, javna okupljanja simpatizera ustaštva, kao i diskriminatorske i revizionističke izjave visokih državnih funkcionera, postali su u 2016. godini deo političke stvarnosti Hrvatske. Ono što posebno zabrinjava jesu verbalni i fizički napadi na članova srpske zajednice u Hrvatskoj koji su u prošloj godini postali znatno brojniji.

Slučajevi etnički motivisanog nasilja, revizije istorijskih događaja, pretnji i govora mržnje usmerenih protiv Srba u Hrvatskoj u prethodnoj godini objedinjeni su u novom broju Biltena Srpskog narodnog vijeća. Reč je podacima koje su po prijavama pojedinaca i informacijama objavljenim u medijima prikupili SNV i Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru.

U 2016. evidentiran je ukupno 331 slučaj etnički motivisanog nasilja, revizije i negacije istorijskih događaja, pretnji i govora mržnje usmerenih protiv Srba u Hrvatskoj, što je značajan porast u odnosu na prethodne godine (57 posto više nego u 2015. godini). Celoviti izveštaj pod naslovom ‘Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2016.’ možete preuzeti na sledećem linku.

 

Izvor: Novosti

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari