Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Displej

Easter Island - The spirit of Moai

Filmska preporuka

Moai su kamene skulpture ljudskih figura na Uskršnjem ostrvu i njegov svojevrsni zaštitni znak. Veliko pitanje je ko je, kada, kako i zašto izradio, isklesao i postavio te kamene skulpture na ostrvcu u Pacifiku. Napravljene su tokom perioda od 1250. do 1500. To su kamene, visoke statue, sa izduženim licima, dugim i pljosnatim nosevima i ušima. Nije razjašnjeno zašto su napravljene i koje su značenje imale za stanovnike.

Skoro pola njih se još uvek nalazi u glavnom kamenolomu Rano Raraku. Stotine statua je transportovano odatle i postavljeno na kamene platforme duž oboda ostrva. Skoro sve imaju veoma velike glave, koji čine tri-petine njihovih tela. Statue su još uvek stojale kad su privi Evropljani pristigli, ali je većina srušena tokom kasnijih konflikta između klanova.

Zanimljivo je da ni ostrvo ni hiljadu tih svojevrsnih sfinga nisu spominjani kao jedno od svetskih čuda. Osim što se Uskršnje ostrvo spominje i kao mrvica lave u beskraju Tihog okeana, često i kao ostrvo hiljadu zagonetki, to ostrvo je zanimljivo i zbog svog geografskog položaja. Postoje opravdani razlozi zašto ga nautičari nazivaju najusamljenije ostrvo na Zemlji na kojem žive ljudi. Za to ostrvo se hiljadama godina nije znalo da postoji.

Easter Island - The spirit of Moai. from Planetphoto on Vimeo.

Ostavite komentar

Ostali komentari