Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Poentin Kuvar br. 1 – Nedeljni menu

Joja Cicvara

Dragi naši,

 

slede predlozi i ideje za nedeljni doručak, ručak, večeru, dve užine i branč. Ovako izgleda nedelja po našoj meri, a nadamo se da ćete se i vi naći na spisku naših zadovoljnih črevougodnika! Za vaše stomake, pobrinuo se naš doktor kulinarstva i naporedne književnosti, Joja Cicvara.

 

 

1. SEZONSKA SALATA OD PESME – URNEPES

 

Sastojci:

1 supena kašika šimborskog ulja

8g citata (bez navođenja autora)

3–5 prstohvata porodičnih trauma

1 kašičica anhedonije

1 kašičica autoironije

200g dehidriranogKPSD-a[1] (vidi fusnotu!)

 

Priprema: sve sastojke ovlaš pomešati u korama sa nažvrljanom ilustracijom, i služiti kao hladno predjelo vlatari od Vitmena služenoj u posudi od paljene zemlje, eliotovače. Ozgo posuti KPSD-om, a po želji, i sopstvenom nahođenju, dodati kolorit francuskog novog filma.

 

Dodatak: može se praviti i varijanta, koja podrazumeva mešanje sastojaka levicom. U tom slučaju, dodati i koju kap zogovače.


VAŽNO: nipošto začinjavati ni imanentnim ritmom, ni metrom, a po svaku cenu izbegavati silabičko-tonsku versifikaciju u rinfuzi ili zrnu!

 

 

2. SEZONSKA LIRSKA PESMA – DOLAP TORTA

 

Sastojci:

11–12 merica kora (ja koristim Rakić Ltd, a može i Dučić&so.)

500g starih, egzotičnih reči (nekad mogu i tropske, npr. anglicizmi)

8–16 parova mušk(atn)e rime

 

Priprema: Kore poređati u četiri puta po četiri istovetna kalupa. Između kora, ređati stare, egzotične reči, i sa krajeva stavljati mušk(atn)u rimu.

 

Dodatak 1: Može se praviti i kao lirska kafa – samo, umesto kora, podrazumeva mnogo alkohola, po ukusu kuvara.

 

Dodatak 2: Za svečane prilike, može se napraviti i sa nojevskim jajima – potrebno je dodati i niz svečanih toponima, te ne štedeti na uskličnicima, a kuvar mora da se unese celim telom u iznošenje torte pred goste. Poželjno je dodati i koju kap manastirke.

 

 

3. SEZONSKE, BRZE I LAKE – PORTALICE

 

Sastojci:

11–130g prećutanog u toku dana

1 naslov

 

Priprema: Staviti naslov na prećutano u toku dana, nasumično poređano. Ostaviti preko noći da se hladi na portalima. Ja najviše volim da serviram kada dođe porodica, uža i šira, na slavu.

 

 

 

4. SEZONSKI KRATKI ROMAN – KROKODILSKI (B)ATACI

 

Sastojci:

1–2kg subvencionisane eko-hartije za pečenje

2 kore minimalistički ukrašene (biorazgradive, za serviranje)

3–6 kapi ulja Yugonostalghia (preporučljivo, ali je i jak alergen)

3–6 kapi ulja sivo bojene stvarnosti

4 pakovanja KPSD u prahu

7–12 trauma

7–12 društvenih komentara

1–3 bezopasne provokacije

 

Priprema:

Eko-hartiju posuti uljem (ili uljima), dodati puno KPSD u prahu, a traume, provokacije i komentare pravilno rasporediti (uvek u odnosu 3:3:1), u zavisnosti od toga koliko se hartije iskoristi. Smesu, na kraju, staviti u kore i servirati dok je toplo. Ne valja kada se ohladi, a može tek malo, malo da se podgreva.

 

5. SEZONSKI ISTORIJSKI ROMAN – STAROSRPSKI ČALAN OD KAJMAKA

 

Sastojci:

10–20kg hartije raznih tipova

2 kore Sepia

3–5 različitih žanrova

1–2 scene seksa

1 svest o pisanju

300–400g sitno drobljenog interteksta

 

Priprema:

Pošto zahteva jako dugu pripremu, ja ovo jelo pripremam samo o godišnjicama. Potrebno je, najpre, izlomiti raznoliku hartiju, i dodati žanrove koji se naizgled međusobno potiru. Sve vreme mešati sa scenama seksa i svešću o pisanju, dok se dodaje sitno drobljeni intertekst. Potom ostaviti preko noći, i, ukoliko se ujutro nije raspalo u Sepia korama, može se izneti pred goste.

 

Dodatak 1: mogu se dodati i krokodilske suze.

 

 

6. (PROŠLO)SEZONSKI POSTMODERNI ROMAN – PAPAZ-JANIJA

 

Sastojci:

1–2kg imena

1–2kg moglosedesilja (najbolje sušenog u pušnici)

10–12kg salčića sarkazma marke Miroslav pl. Krlezxa

Pola i po grama mozga

1l pljuvačke

 

Priprema:

Umešati imena sa moglodesiljem, po sopstvenom ukusu. Sipati u smesu svu pljuvačku, i polako dodavati salčiće sarkazma. Mozak može i ne mora. Servirati isključivo u posuđu „Zaliv“ ili „Vesuvio“.

 

Važno: Jako je potrebno biti oprezan sa Papaz-janijom, jer je moguće da izazove dijareju. Takođe, kako se brzo vari, preporučujem da, ako se dopadne gostima, pravite u što većim količinama, i što češće.

 

7. SEZONSKA TRAGEDIJA – IZO-BILjE

 

Sastojci:

3–5 sećanja na devedesete

1kg žala

8 pakovanja KPSD-a „Volfgang Roki“

 

Priprema: Pomešati sećanja na devedesete sa puno žala, i sasuti svih osam pakovanja KPSD-a. Lično, volim da za dezert gostima služim i po pasoš u staklenom zvonu, sa još neosušenim carinskim mastilom.

 

 

8. SEZONSKA KOMEDIJA – POPARA „HISTERIJA“

 

Sastojci:

1–3 glumca

1–2 dijalekatska akcenta

1–2 kutije KPSD-a

1 histerični smeh

 

Priprema: Kao i svako sirotinjsko jelo, ne zahteva mnogo pripreme. Treba samo pomešati glumce sa akcentima, KPSD-om i histeričnim smehom, da bi gosti bili siti. Sprema se brzo i jednostavno, i ne zahteva puno truda, a nosi puno kalorija. Preporučujem serviranje u kamernim prostorima, kako ne bi bilo previše odjeka.

 

9. SEZONSKI PRIKAZ – SLADOLIZ

 

Sastojci:

1 poznati tekst (poetski, prozni ili dramski)

10–12 irelevantnih konstatacija

3–6 primećenih intertekstova

1 konstatacija o uspešnosti

 

Po ukusu: emulgatori, konzervansi, kvasac.

 

Priprema: U jedan poznati tekst dodati irelevantne konstatacije, primećene intertekstove i konstataciju o uspešnosti. Mešati dugo i poštujući redosled dodavanja sastojaka. Ako se doda svež kvasac, konstatacija o uspešnosti će bolje uspeti. Ja volim ovaj sladoliz, jer služi kao supstitut za poznati tekst, naročito kad se servira u čanku.

 

10. SEZONSKI AKADEMSKI RAD – ŽVAKE OD TURŠIJE

 

Sastojci:

1kg korišćenih žvaka

1kg omota iskorišćenih žvaka

 

Priprema:

Kilogram korišćenih žvaka umotati u kolaž napravljen od omota žvaka. Servirati u korama zbornika, časopisa i sabranih i izabranih dela.

 

Dodatak 1: Ukoliko vam je potrebna veća količina žvake, u zavisnosti od prilike, preporučujem i korišćenje parenteza ili fusnota u razmeri 4:1 u korist žvake.

 

 

 

NAPOMENA: Sve recepte praktikujete po pozivu isključivo sopstvene savesti. Blagoutrobeni Univerzitet „Potemkin“ u Dembeliji ne snosi nikakvu odgovornost za moguće posledice.

 

NAPOMENA POSLE NAPOMENE: Radi se o satiričnom tekstu, za one koji su svoju sivu masu pustili na ispašu.

 

[1]K****, P****, S***, D***. Može se naći u svim apotekama, uredništvima ili slabije opremljenim društvenim životima. Preporučuje se tip „Volfgang Roki“.

 

Tekst preuzet sa zvaničnog sajta časopisa "Poenta": https://www.poenta.net/