Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Socijalno preduzetništvo- evolucija spram dogme

Anita Šimundža, Banja Luka

Živjeti u vremenu materijalizma, kada je etička komponenta skoro u potpunosti zanemarena, izazov je za sve mislioce i aktiviste drugačijih razmišljanja, da ponude ideje koje mogu dovesti do novih i važnih promjena. Neoliberalna dogma je pokazala svoje lice i naličje. Mnogo je nezadovoljstva utkano u lavirintu besmisla oko nas, iz kojeg možemo izaći samo ako prepoznamo po ljude korisna rješenja. Često možemo čuti kako se uzorci problema traže u sistemu ili drugima, zaboravljajući najvažniju činjenicu – da sistem činimo upravo MI, sa svojim djelima i postupcima. Preduzetništvo treba da dobije na značaju, sada više nego ikada, i to ono preduzetništvo koje počiva na principima humanosti, solidarnosti i proaktivnog odnosa prema rješavanju društvenih problema. 

Socijalno preduzetništvo je ideja koja je probudila mnogo interesovanja u posljednjim decenijama, upavo zato što počiva na drugačijim pristupima od klasičnog ekonomskog shvatanja. Svjesni smo da se ekonomija treba mijenjati usmjeravanjem na proizvode i usluge u oblastima u kojima će na značaju dobiti ljudski kapital i znanje. Socijalno preduzetništvo je karakteristično po tome što u hladnu logiku savremenog poslovanja unosi toplotu, notu humanosti i altruizma, te doprinosi promovisanju moralnih i etičkih praksi i standarda. Inicijative socijalnog preduzetništva uvijek su povezane s humanom idejom, ciljajući na opšti društveni boljitak, za razliku od tradicionalnog preduzetništva, u kojem je profit primarni cilj djelovanja i glavno mjerilo uspjeha. Socijalno preduzetništvo, kao model, u svojoj ideološkoj i praktičnoj funkciji, pretenduje da stvori stabilnu strukturu, zasnovanu na punom korištenju svih ljudskih resursa, nudeći nove načine rješavanja nagomilanih društvenih i ekonomskih problema. Najzapostavljenije grupe građanstva, koje dugo žive na marginama društva i/ili kao zanemarena radna snaga priliku mogu pronaći u poduhvatima socijalnog preduzetništva. Time se ruše duboko ukorijenjene predrasude prema ljudima koji su se zbog životnih okolnosti našli u nepovoljnim socijalnim i ekonomskim prilikama.

Mnoge zemlje u svijetu su uspjele smanjiti nivo siromaštva i nezaposlenosti idejama socijalnog preduzetništva. Socijalni preduzetnici su ljudi vođeni snažnim motivima da stvore bolje uslove života u svojoj zajednici. Socijalna preduzeća su preduzeća fokusirana na zapošljavanje socijalno isključenih grupa i/ili zadovoljavanje društvenih i ekonomskih potreba. Uticaj socijalnih preduzetnika na današnje društvo je ogroman. S druge strane, pred socijalnim preduzetnicima stoje brojni izazovi i situacije, koji zahtijevaju posebne sposobnosti i vještine za njihovo uspješno rješavanje. Ključni faktor za uspjeh su znanje i motivacija. Socijalno preduzetništvo u Bosni i Hercegovini nije u dovoljnoj mjeri prepoznato, a iskustva u ovom obliku djelovanja tek su u povoju.

Tomas Edison je rekao da je genije 99% muke i 1% inspiracije. Socijalni preduzetnik/ca u praksi ovu tezu itekako potvrđuje, jer ih ovih 1% inspiracije izdiže iznad svih prepreka na putu realizacije. To je najznačajniji resurs kojim se vode u svojoj želji da mijenaju društveno-ekonomsko stanje. Potrebno nam je što više takvih osoba, sa pozitivnim energijama i svježim, humanistički orijentisanim, idejama. Aktivna, kreativna i održiva Republika Srpska/Bosna i Hercegovina je moguća samo uz nove ekonomske obrasce. Socijalno preduzetništvo nam nudi konkretne modele i načine za djelovanje. Ako želimo naprijed, dobrobit svakog čovjeka treba da bude primarni kolektivni i individualni motiv za djelovanje. Došlo je naših pet minuta da shvatimo da je za nas, kao društvo koje se nalazi pred velikim i značajnim promjenama, preduzetništvo odlučujuća karika. Socijalno preduzetništvo, utemeljeno na snažnim moralnim i etičkim vrijednostima, je evolucija nas u nama samima.

 

Autorka je društvena aktivistkinja, doktorantkinja na temu socijalnog preduzetništva na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru, Slovenija                                                                                         

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari