Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Zvezdino beskrajno zavaravanje

Milojko Pantić, Beograd

U propalom Fudbalskom klubu Crvena zvezda beže od stečaja kao đavo od krsta. Zašto? Zato što oni koji danas vode Zvezdu znaju da kada bi klub otišao u stečaj i kada bi ga neko kupio za 1 evro zajedno sa dugom od preko 50 miliona evra, ni jedan od današnjih rukovodilaca i delegata tzv. Skupštine ne bi mogao da bude ni portir, a kamoli faktor u Zvezdinom menadžmentu ili član Skupštine.

Prošle nedelje iz Italije je stigla vest da je Parma, nekadašnji finalista Kupa UEFA, zbog duga od preko 90 miliona evra, prodata za jedan evro. Zašto je tako nešto za sada neizvodljivo u Zvezdi? Zato što su po važećem Statutu, formalno – pravno gledano današnji vlasnici Zvezde oni koji su od Zvezde samo uzimali, koji nikada u životu ni ulaznicu nisu kupili, a kamoli uložili svoj dinar u klub. Ti, koji su uzurpirali opštenarodno dobro i nekadašnju nacionalnu vrednost, a to su današnji i pređašnji rukovodioci zajedno sa nekoliko hiljada tzv. članova – u stvari profesionalnih navijača kojima su dali članske karte, kažu: „Zvezda je već privatna tj. naša i onaj ko hoće da je kupi, mora nama da plati“. Možda je i zato počelo da se puca oko stadiona na članove Zvezdine skupštine iz redova navijača.

Eto šta se događa kada ne postoje ili ne funkcionišu nadležne institucije države, već premijer lično, bukvalno u pola noći upadne u klub i suspenduje, a praktično abolira od odgovornosti dotadašnje rukovodstvo koje je klub dovelo do bankrotstva i umesto njih postavi svoje prijatelje kao Radnu grupu za spas Crvene zvezde.Takvo nenormalno, nemoralno i bespravno stanje i te kako pomažu sportski mediji, simulirajući normalnost i imitirajući ozbiljne fudbalske sisteme. Jer u prošlonedeljnim novinama osvanuo je ovakav naslov: "Šta spremaju Džajić, Terzić i Kokeza?" Kao da su ta trojica nekakvi čarobnjaci, a ne sukrivci za Zvezdino dužničko ropstvo. Pokazalo se samo dan-dva kasnije šta smeraju, kada su doskorašnjem kapitenu i najboljem igraču Darku Lazoviću saopštili: Ili ćeš na proleće bez obzira na Ugovor, igrati pod našim uslovima tj. besplatno, ili nećeš igrati uopšte.

Nastavlja se dakle Zvezdino beskrajno samozavaravanje da se šminkanjem može oživeti mrtav klub i da se prodajom takvog kluba može nešto i zaraditi. Zvezdin tandem štopera van terena Terzić – Kokeza nesuvislo misli da će klub oživeti ako Lazoviću otmu ugovorom potpisanih 125.000 evra prolećne plate?! Ili ako unapred prodaju još nerođenu Zvezdinu fudbalsku decu, a da ih i ne obaveste, a kamoli pitaju za dozvolu. To nije ništa drugo nego beskrupulozna trgovina ljudima. Čak i da im Lazović oprosti svih pola miliona i nešto više evra, to je nepostojeći novac  i sa tim se ne mogu platiti milionska dugovanja za struju, vodu, grejanje, da ništa drugo ne pominjemo.

Posebna priča je suspenzija Disciplinske komisije FSS, prema kojoj se zbog dugovanja bivšim igračima, trenerima i drugim klubovima, ne mogu registrovati novi igrači. Rok za registraciju bio je do petka 13. februara u ponoć. U petak u podne suspenzija je još važila. Šta mislite kako je Zvezda uspela da do tog roka ispuni svoje ugovorima potpisane obaveze. Nikako drugačije nego metodama "a la Lazović".

 

Autor je sportski novinar iz Beograda

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari