Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Karadžićeva trilaterala

Milojko Pantić, Beograd

Ovonedeljni društveno-sportski komentar nazvali smo: KARADžIĆEVA TRILATERALA. U pitanju su tri prošlonedeljna događaja u fudbalu koji po ko zna koji put pokazuju da najpopularnijim sportom u Srbiji caruju – neznanje, nestručnost, primitivizam i oholost.

Prvi događaj je intervju koji, je jednim novinama dao Milovan Đorić – čovek koji je samoga sebe častio epitetom: "Prvi srpski bek" – Bata Đora. Taj nepismeni fudbaler Crvene zvezde, član takozvane Miljanićeve generacije iz 60-ih godina prošlog veka i polupismeni penzionisani trener, i danas dobija (ili bolje rečeno kupuje) medijski prostor. Svaka, čak i površna analiza propasti srpske trenerske struke, a time i srpskog ligaškog fudbala, upućuje na "Bata Đoru" kao rodonačelnika sistema falsifikovanih trenerskih diploma, odnosno falš trenera u našem fudbalu. Tronedeljni kurs za profi licence UEFA, on je pretvorio u jednogodišnju trenersku školu FSS bez čije bezvredne diplome, niko nije mogao da vodi naše prvoligaške i superligaške klubove. I više od toga. U skladu sa svojim moralom, nestručnošću i primitivizmom, on je i taksiste pretvarao u trenere, pa ih je čak postavljao i na mesta instruktora i selektora u FSS. Taj i takav "burazerski" stručnjak izjavio je prošle nedelje u pomenutom intervjuu da je srpski fudbal dotakao dno jer je počeo da uvozi i odbrambene igrače. Uvoziće Srbija vrlo brzo sve od golmana do levog krila, jer za predsednika Fudbalskog saveza taj "El primitivo" Bata Đora i dalje je sinonim uspešnosti za struku, iako se kao trener proslavio još u komunističkoj Jugoslaviji, tako što je spašavao na svoj patentirani način  razne Sutjeske i slične Neretve od ispadanja iz lige. Pitate se šta je tu Karadžić kriv. On je taj koji je dozvolio je da se trenerske diplome FSS štancuju i prodaju, u Bata Đorinoj produkciji.

Samo dan-dva posle Đorića u novinama se oglasio i nezamenjivi prvi čovek srpskog fudbala. Tema odbijanje mladog 17-stogodišnjeg Danila Pantića da produži ugovor sa Partizanom koji ističe juna meseca. Zapravo nije reč o produženju već o novom i prvom ugovoru koji bi potpisao punoletni Danilo Pantić, jer je prethodni potpisao njegov otac. Može se razumeti što je takvu odluku Pantića kritikovao i napao stručnjak opšte prakse, bivši predsednik Rukometnog saveza i ratni ideolog Slobodana Miloševića, koji je od nedavno postao potpredsednik Partizana, ali izjava predsednika Fudbalskog saveza da je u pitanju štetna sprega roditelja sa menadžerima i da je FSS nemoćan da spreči migraciju mladih igrača – pokazuje da Tomislav Karadžić i njegov rukovodeći tim ne prate zbivanja u svetskoj i evropskoj kući fudbala. Pa zar nije nedavno baš zbog nelegalne trgovine sa fudbalskom decom kažnjena i jedna Barselona i to dvogodišnjom zabranom  registrovanja igrača iz inostranstva. Na tapetu je i Real Madrid zbog slične trgovine sa talentovanim maloletnim Norvežaninom.Karadžić i njegov prevaziđeni rukovodeći tim kvazi-fudbalskih funkcionera se međutim, svesno ili nesvesno, ne mešaju u svoj posao. To pokazuje i treći događaj iz prošle nedelje, zbog kojeg sam ovaj komentar i nazvao Karadžićeva trilaterala.

Rumunska fudbalska federacija kaznila je Kluž, trostrukog šampiona države i učesnika Lige šampiona, oduzimanjem 24 boda. Razlog: nepropisno poslovanje i dug od oko 20 miliona evra, igračima, trenerima i drugim klubovima. A kako se istim povodom u srpskom fudbalu ponaša naše fudbalsko "pravosuđe"? Pre početka nedavno završenog zimskog prelaznog roka, Fudbalski savez je zvanično objavio da 9 klubova Jelen Super Lige, neće moći da registruju nove igrače, a ni da se takmiče na proleće ako ne izmire svoja dugovanja prema profesionalnom članstvu. Među njima je najdrastičniji slučaj Crvene zvezde, koju je UEFA iz istih razloga, posle višegodišnjeg švercovanja uz pomoć lažnih potvrda iz Fudbalskog saveza, izbacila iz evropskih takmičenja. Za dve nedelje u nas počinje prolećna sezona fudbala a Zvezda i sva ostala dužnička bratija, dovode nove igrače i ne pomišljaju da će im neko zbog duga uzeti bodove ili ukinuti pravo da igraju utakmice. Uostalom, zar nije prvog čoveka Crvene zvezde, Zvezdana Terzića pre tri meseca disciplinska komisija kaznila šestomesečnim udaljavanjem iz fudbalskog sporta. I šta se desilo? Terzić je u međuvremenu postao glavnokomandujući u Crvenoj zvezdi i nikom pa ni Tomislavu Karadžiću ne pada na pamet da ga pitaju za kaznu. Zašto je to tako? Zato što fudbalskoj budžovaniji, kako kaže naš Bobi Janković, odgovara sistem u kome niko nikom ne odgovara niti se zamera. Pa dok traje- traje, a za fudbalsku budućnost – ko te pita?

 

Autor je sportski novinar iz Beograda

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari