Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Blog

Korak gubitnika

Milojko Pantić, Beograd

 

Ako možete verovati mom iskustvu, onda ćete se složiti da su najveći krivci za sve što se dogodilo pre, za vreme i posle "leteće albanske provokacije" na bivšem vojnom stadionu: nacionalistički razulareni srpski mediji i nesposobne srpske službe bezbednosti.

Zaista je besmisleno to što rade moje mlade kolege novinari. Najpre su pre utakmice sa Albanijom u pogrešnom nastojanju da mobilišu, motivišu i inspirišu i igrače i navijače, danima raspirivali šovinizam i nacionalizam, bolje reči mržnju prema rivalu, kao da je u pitanju borba za opstanak nacije i države, a ne fudbalska igraIzmišljanja pretećih izjava albanskih fudbalera i funkcionera, do te mere su razjarila našu navijačku rulju da su jurili Albance po terenu u nameri da se sa njima jednom za svagda obračunaju. A šta tek reči za paljenje i razbijanje radnji naših sugrađana albanske nacionalnosti u Somboru, Novom Sadu, Vršcu... Sve su to posledice medijskih poruka tipa: Ubi, zakolji, da Šiptar ne postoji". Jedan list je čak štampao navodno pismo Srba sa Kosova pod naslovom "Pobedite sada i ne morate više nikada". Za sve to vreme Albanci su tihovali i smišljali provokaciju koja ulazi u istoriju beščašća. Strasti su eksplodirale kada je, kažu sa obližnje crkve, na stadion doletela bespilotna letilica noseći DRONjak od nepostojeće albanske države. Stefan Mitrović skače, hvata tu krpu, Albanci mu je otimaju, nastaje tuča i utakmica se prekida. Šta je to drugo nego nasedanje na provokaciju gostiju, bez obzira što se osnovano sumnja (a i albanski zvaničnici to kažu) da su čitavu tu skandaloznu operaciju, za dobre pare izveli Srbi, to jest "domaći izdajnici".

E sad, možete li da zamislite šta bi se dogodilo da su na primer Škoti uradili nešto slično na utakmici sa Englezima na Vembliju? Da li bi Vejn Runi ili bilo koji drugi Englez jurio tu krpu po terenu? Sasvim sigurno ne. Povukli bi se kraj terena do svog stručnog štaba i čekali da nadležne službe reše nastali problem. I tu dolazimo do drugog krivca za taj ponižavajući fudbalski spektakl. A to su srpske bezbedonosne službe čiji je koordinator predsednik Vlade Aleksandar Vučić. Oni su najpre dozvolili da "leteći tanjir" na njihove oči leti iznad javnog skupa za čiju su bezbednost zaduženi i plaćeni. Zatim puštaju da taj leteći objekat po terenu umesto njih jure fudbaleri? I na kraju, pored više hiljada pripadnika tih naših službi ispred kamere nacionalne Televizije na teren stadiona uleće huligan i prostački vređa premijera Srbije i ponovimo još jedanput, koordinatora svih bezbedonosnih službi. Aleksandru Vučiću je međutim i pored svih tih propusta ministar policije i dalje omiljeni lik.

Samo dva dana posle ovog ponižavajućeg "fudbalskog spektakla" gledali smo vojni spektakl pod nazivom "Korak pobednika". Sve to povodom 70-te godišnjice od oslobođenja beogradske opštine Zvezdara (jer ceo Beograd je oslobođen 20. oktobra) a u čast prvog čoveka Rusije Vladimira Putina. Ako je to bio "korak pobednika" onda je prethodna fudbalska parada za sve učesnike bila "korak gubitnika" bez obzira na kazne koje će narednog četvrtka izreći Evropska fudbalska unija.

 

Autor je sportski novinar

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari