Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

Tilerson- velika nepoznanica

Dojče vele

Reks Tilerson će biti novi ministar spoljnih poslova SAD. Reč je o naftnom magnatu i milijarderu koji nema nikakvo političko iskustvo, ali ima dobre veze sa državnicima i velikim biznismenima širom sveta.

„Velika nepoznata“ – tako glasi naslov članka o Reksu Tilersonu koji je objavio Špigel onlajn. „Nedavno je Džon Keri u Ministarstvu spoljnih poslova dobio Veliki krst zasluga za Saveznu Republiku Nemačku. Bilo je to melanholično veče za američkog ministra spoljnih poslova i njegovog nemačkog kolegu Frank-Valtera Štajnmajera. Obojica će za nekoliko nedelja da se oproste od svojih funkcija. Amerikanac – zato što su Demokrate izgubile na izborima. A SPD-političar zato što bi u februaru trebalo da postane predsednik Nemačke. I to u trenutku kada će se nemačko-američki odnosi tokom mandata budućeg predsednika Donalda Trampa naći na ozbiljnoj probi“.

„Posle višenedeljnog nagađanja ko bi mogao biti naslednik Kerija u Vašingtonu, konačno se zna da će to biri Reks Tilerson, šef Eksona, najvećeg naftnog i gasnog koncerna na svetu. No, time je iscprljeno i svo znanje o njemu kojim Berlin raspolaže. 64-godišnji Tilerson ne zna ništa o spoljnoj politici, iako ima međunarodno iskustvo – doduše u surovom biznisu. Lista njegovih sagovornika u svetu je duga i impozantna. On je sa mnogim šefovima vlada pregovarao o projektima eksploatacije nafte i gasa – od Saudijske Arabija i Katara pa do Venecuele. Njegov koncern je bogatiji od mnogih država, a u mnogim zemljama u kojima je aktivan ima svoje privatne snage bezbednosti“.

„U Berlinu, u Ministarstvu spoljnih poslova, i dalje se nagađa: šta Tilerson misli o budućnosti NATO, o nuklearnom štitu SAD i saveznicima u Evropi, o politici prema Kini, o povredama ljudskih prava, o ratu u Siriji, Iraku, uopšte, o ulozi SAD u svetu – sve su to otvorena pitanja“, piše Špigel onlajn.

Dnevnik Velt tvrdi da je „budući američki predsednik Donald Tramp sa Reksom Tilersonom u svoj kabinet uveo još jednog klimatskog skeptičara. Čovek koji će verovatno biti sledeći ministar spoljnih poslova SAD, rukovodi koncernom koji je gotovo tri decenije poricao promene klime. Naučnici Eksona su, kako se priča, još 1981. upozorili da bi korišćenje fosilnih goriva moglo da šteti životnoj sredini – ali to saznanje je prećutano. Koncern je navodno investirao više od 30 miliona dolara za borbu protiv teze o promeni klime“.

„Novac je, tvrdi Grinpis, uložen u reklamnu kampanju i za naučnike koji su objavljivali skeptične studije. Sada su zaštitnici životne sredine ogorčeni zato što će Tilerson biti šef ministarstva – kuće koja na međunarodnom nivou pregovara o klimatskoj politici SAD. Firma čiji koreni sežu do kompanije Standard oil koju je 1863. osnovao Džon D. Rokfeler, zbog toga je nedavno izgubila podršku osnivačke porodice koja je nedavno saopštila da sa Eksonom više ne želi da bude dovođena u vezu“.

„Šef diplomatije bez političkog iskustva“ je naslov kojim je Tilersona okarakterisao Frankfurter algemajne cajtung. „Neke od najtešnjih veza Tilersron gaji sa Rusijom; sa predsednikom Vladimirom Putinom se i lično vrlo dobro razume. 2013. godine, Putin mu je dodelio jedan orden prijateljstva. Prema navodima trusta mozgova CSIS, u čijoj upravi sedi i Tilerson, smatra se da on ima više ličnih kontakata sa Putinom od svih drugih Amerikanaca. On je rekao da nimalo ne drži do sankcija protiv Moskve.“

„Kada je reč o praktičnoj politici, teško je odrediti gde spada Tilerson. Kao šef Eksona, on s jedne strane vehementno zastupa interese fosilne energetske industrije, ali prihvata i promenu klime kao pravu i ozbiljnu stvar. Navodno Tilerson nije pristalica izlaska SAD iz Pariskog sporazuma o zaštiti klime. Pozicije menadžera o kriznim žarištima Siriji, Bliskom istoku, međunarodnom terorizmu ili odnosu sa Kinom – nisu poznate, o tim temama se još nije javno izjašnjavao“, piše Frankfurter algemajne cajtung.

 

Izvor: Dojče vele

 

Kraj Novog Polisa?

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari