Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

D`Anuncio po drugi put među Italijanima?

The Guardian

Forenzičari koji rukovode operacijom kažu da su za oživljavanje genetskog koda ekscentričnog, desničarskog lidera koristili maramicu sa D`Anuncijevim semenom.

Forenzički stručnjaci u Italiji tvrde da su rekonstruisali DNK nacionalnog heroja i pesnika analizom njegovog semena  koje je ostavio na maramici, poklonu koji je bio namenjen jednoj od njegovih ljubavnica pre stotinu godina. DNK ovog preteče fašizma i zagovornika rata rekonstruisana je bez ekshumacije njegovih posmrtnih ostataka, naveli su policijski forenzičari i istakli nadu da će ovim metodom mogu rešiti i zastareli slučajevi. Gabrijel D`Anuncio (1863-1938) dao je maramicu sa semenom svojoj ljubavnici, grofici Olgi Levi Bruner 1916. godine, kao uspomenu na strastvenu noć koju su proveli zajedno. Policija u Kaljariju, Sardiniji analizirala je maramicu, pismo koje je grofica Bruner poslala svom udvaraču i četkicu za zube od slonovače koji se čuvaju u arhivi fondacije Vittoriale degli Italiani.

Koristeći specijalne forenzičke lampe kojima su otkrili mrlje od tečnosti nevidljive golim okom i upoređujući ih sa DNK Federika D`Anuncija, praunuka desničarskog revolucionara, potvrđeno je podudaranje. Predsednik fondacije Đordano Bruno Gueri se našalio rekavši kako bi ovaj eksperiment u budućnosti  mogao otvoriti vrata za kloniranje slavnih istorijskih ličnosti i bez njihovih posmrtnih ostataka. "Niko ne želi da se klonira D`Anuncio, ali isto tako niko ne zna kakve nas sve promene očekuju u nauci i društvu. U svakom slučaju, dobro je da je DNK sačuvan", naglasio je Gueri. 

Gabrijel D`Anuncio je 1919. godine sa svojim pristalicama zauzeo Fjume (danas Rijeka, u Hrvatskoj) i uspostavio nezavisnu državu, Reggenza Italiana del Carnaro. Ova tvorevina, čija je osnivačka povelja bila preteča kasnijeg italijanskog fašističkog sistema, nestala je nakon godinu dana, ugušena napadom italijanske mornarice. Pesnički opus Gabrijela D`Anuncija i danas se proučava u italijanskim školama.

 

Izvor: The Guardian

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari