Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

SAD koriste Folksvagen za demonstraciju moći TTIP-a

Eberhard Hamer, Voltaire Network

Ono što SAD i njihove globalne korporacije nazivaju „Sporazum o slobodnoj trgovini“ (TTIP), bivši američki potpredsednik Bajden uporedio je sa NATO-om. To bi trebalo da podvrgne Evropu američkoj ekonomskoj dominaciji i njenim interesima. Ovo ima unutrašnji i spoljašnji cilj.

Već duže vreme, Junkerova klika u Briselu radi na demontiranju nacionalnih država u Evropi i na onesposobljavanju parlamenata u cilju zadobijanja centralne vlasti za Evropsku komisiju. Zato politbiro u Briselu pregovara u tajnosti samo sa SAD-om, isključujući nacionalne države i čak držeći stvari skrivene od njih. Ovo je u suprotnosti sa klauzulom EU o supsidijarnosti i suverenosti. Ali centralizacija je Junkerov glavni program, kao što je demonstrirano u finansijskoj krizi (od unije takmičenja do unije odgovornosti i duga i od te unije do finansijske unije) i sad u Poljskoj, u intervenciji EU protiv razvlašćivanja američkih predstavnika u poljskoj nacionalnoj TV kompaniji. Brisel ne toleriše različita mišljenja u vladama i parlamentima, niti dozvoljava bilo kakva ograničenja američkog uticaja u  Evropi.

Spolja, TTIP je trebalo da započne ekonomski rat (isto kao NATO) američke ekonomije protiv Rusije (sankcije, naftni embargo, valutni rat). Prema doktrini Bžežinskog, SAD može održati svoj status supersile samo ako zadrži kontrolu nad Evropom, dok Evropa jedino može biti kontrolisana ako je centralna sila Nemačka zadržana pod kontrolom. Ovo nije samo politički tačno (atlantisti ), već i ekonomski ( većina DAX kompanija je pod kontrolom SAD-a). Sada je plan da sredstvima TTIP- a ceo region bude zavaren u zajedničku evro-atlantsku ekonomsku regiju usmerenu protiv Rusije.

Ovo preuzimanje vlasti nad Evropom sredstvima ekonomske politike i privrednog prava uz pomoć TTIP- a ispraćeno je napadima na ekonomske stožere, uglavnom u Nemačkoj, koji još uvek nisu kontrolisani od strane SAD-a. Trenutno, glavna meta je Folksvagen (Volkswagen).

Dvaput je Dženeral motors (General Motors) pokušao da preuzme „masni Folksvagen“ pomoću neograničenih FED kredita. Prvi put su bili poraženi od strane Porše (Porshe) porodice, drugi put je njihov spor protiv prava Donje Saksonije u Folksvagenu (koji je predviđao pravo veta) bio odbačen. Sada pokušavaju da iskrvare Folksvagen po treći put, preko američkih pravnika i administracije postavljenih sa njihove strane. Cilj je oslabiti Folksvagen, učiniti ga jeftinijim, kako bi mogli da ga preuzmu po nižoj ceni.

Da je Folksvagen pokušao recipročan udar u Americi, američka vlast bi momentalno intervenisala i okarakterisala transakciju kao ugrožavanje nacionalne bezbednosti. Trenutno pravi Folksvagenov skandal je to što nemačka vlada ne podržava Folksvagen, već je očigledno lojalnija američkoj vlasti nego zaposlenima u Folksvagenu, kojih je preko sto hiljada.

Ako dozvolimo Amerikancima da unište Folksvagen u korist dva američka suparnika Forda i Opela (Dženeral Motors), Nemačka će izgubiti jedan od svojih ekonomskih svetionika ne samo na nacionalnom već i međunarodnom nivou. Ovo pokazuje šta će Amerika takođe preduzeti protiv naših ostalih kompanija i „know-how“ monopolista, uz pomoć američkog prava instaliranog u Nemačku putem TTIP- a.

I prema tome, nije iznenađujuće da vlada koja drži u tajnosti razaranje Folksvagena, takođe toleriše, i čak podržava preuzimanje vlasti nad nemačkom ekonomijom od strane američkih kompanija. Razarajuća kampanja, kao ova koju je SAD pokrenula protiv Folksvagena bi bila nezamisliva obrnuto, za Nemce u Americi - i to ne bi bilo tolerisano od strane bilo koje američke vlasti niti bilo kojeg Kongresa. Ovo opet pokazuje vrednost ugovora između moćnog (SAD) i nemoćnog (EU) partnera ako je ispregovaran između globalne sile sa jedne strane i njihovih zvaničnih marioneta sa druge strane ( Evropska komisija) i ako predstavnici sindikata zaposlenih slede interese njihovih kompanija, protiv većine svojih kompanija članica, srednje veličine.

Značaj američkog ekonomskog preuzimanja vlasti nad Evropom za američkog predsednika je demonstriran Obaminim planom da poseti hanoverski sajam u cilju „dovođenja u red politike i ekonomije u korist TTIP- a“.

 

Prevod: Filip Živanović

Izvor: Voltaire Network

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari