Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

Katalonija- ulje na vatri za Evropu

Politiko/B92

Nakon zatvaranja birališta u Kataloniji jasno je da se čuje grmljavina tektonskih promena, koje neće uzdrmati samo Španiju, već celu EU, piše "Politiko". Kako navodi list, Unija će zbog ovoga ući u novo stanje previranja i to u trenutku kada Brisel već ima dovoljno muka. Navodeći sedam ključnih postizbornih tačaka, "Politiko" piše da su izbori de fakto bili glasanje Katalonaca o otcepljenju, kao i da je na biralištima jasno poručeno "adios" Madridu i Španiji. "Katalonci su jasno izabrali i to uz istorijsko učešće građana na izborima - toliko veliko da je negde čak ponestalo listića - 77,4 odsto. To je rekord u u Španiji posle Franka... Pobeda koalicije "Zajedno za da" je velika strateška pobeda Artura Masa, koji sada može voditi Katalonce ka nezavisnosti. To je bio i temelj njegovog programa. Novi status i veća autonomija neće biti dovoljni", piše "Politiko". 

Kako se navodi, Mas je kao rok za nezavisnost dao 18 meseci, a odmah će se pristupiti pisanju katalonskog ustava - "najsvetlijih stranica u istoriji Katalonije". "Ovo je bio veliki šok za Španiju, ali i za premijera Marijana Rahoja i njegovu stranku, koja je osvojila samo 11 mesta u katalonskom parlamentu. Njihova strategija širenja straha od posledica nezavisnosti je propala... Ključ je pravi dijalog, ne populizam ili tvrdoglavost. Ali kada i sa kim? Rahoj je, čini se, sam sebe diskvalifikovao u katalonskoj javnosti i mogao bi da bude smenjen već u decembru na izborima", piše "Politiko". 

Važna tačka je to što EU nema pravila za odvajanje država unutar članica. "Brza secesija bi automatski isključila novu državu i iz EU i iz evra. Međutim, gledajući ekonomsku snagu regije i njeno demokratsko, proevropsko društvo, verovatno ni Brisel ni druge članice neće želeti da je kažnjavaju. Zato će biti jakog pritiska za kompromis i kreativna rešenja... Moguće je da će Katalonci ipak zadržati status građana EU, jer će moći da zadrže španske pasoše", piše list. Veliko pitanje je i šta će biti sa fudbalom. Većini Katalonaca je u srcu velesila Barselona, a ako ona istupi iz LA lige, pitanje je sa kim će se boriti. "Osim toga, izgubiće i dosta novca od prava na TV prenose. Barsino rukovodstvo, koje je za nezavisnost, kao i igrači ,svakako bi više voleli da ostanu deo lige. Možda je kompromis moguć i potreban, kako za navijače Barse, tako i za ljubitelje fudbala u celom svetu", piše "Politiko". 

Listi ističe i da Madrid nema mnogo pravnog "oružja" u borbi protiv Katalonaca. "Borba proti katalonskog izbora ili predsednika Masa preko Ustavnog suda ne bi urodila plodom. Rahoj je već menjao neke zakone, a ima i 'nuklearnu' opciju da razreši dužnosti regionalne predsednike. Postoji i 'treća opcija', da se Španija duboko reformiše i postane federalna država sastavljena od regija sa velikom autonomijom, sa jednakim pravima i obavezama, a ne kao sad, gde Baskija i Katalonija imaju više autonomije", piše "Politiko". Za kraj, "Politiko" ističe da su političke snage koje su se ustoličile tokom vikenda tu da ostanu. "Teško je osvojiti izbore u Španiji,ako nemate bar pristojan rezultat u Kataloniji", ističe "Politiko".

 

 

Izvor: B92

 

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari