Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Agora

Teorija igara u američkoj seriji House Of Cards

Mind your decisions

Uživao sam gledajući prvu sezonu američke verzije čuvenog britanskog serijala House of Cards, u produkciji Netfliksa. Serija je politička drama koja prati ambicije kongresmena Frensisa Andervuda, kojeg igra Kevin Spejsi. Andervud je pronicljivi političar i njegova karijera je bazirana na razrađenoj strategiji i sklapanju praktičnih dogovora. Mnogo je puta prikazan kako igra šah sam sa sobom.

Sada ću pokušati da predstavim jedan primjer strateškog mišljenja, onako kako ga primjenjuje Andervud i koji je, upozoravam one koji još nisu odgledali seriju, iz pete epizode prve sezone.

 Ako želite izbjeći spojlere, molimo vas da ne čitate dalje!

 Kako da vjeruješ svojoj ljubavnici?

Prva sezona, peta epizoda.

Sredovječni Frenk je u romantičnoj aferi sa novinarkom od dvadeset i nešto, Zoi Barns. Veza je počela jer su i jedno i drugi imali krajnje profesionalne razloge. Frenk želi saveznika iz medija kako bi nametao svoje teme na dnevni red, dok Zoi želi insajdera iz svijeta politike kako bi uvijek imala najnovije informacije.

Da bi svoju vezu, ili savez - kako god, održali u tajnosti, Frenk pažljivo briše svoje tragove. On svake sedmice Zoi dostavlja jednokratne mobilne telefone kako bi bilo nemoguće pratiti njihovu komunikaciju. Jedne večeri Zoi se našalila i rekla kako je takav proces glomazan i nezgrapan, te zatražila od Frenka da joj više vjeruje.

Zoi: Hoćeš li mi davati novi (telefon) svake sedmice?

Frenk: Pa ne možemo se viđati… bez zaštite.

Zoi: Niko meni ne govori kad da radim, kad da se igram.

Frenk: Ne radim to bez razloga, Zoi.

Zoi: Ako mi ne možeš vjerovati, onda ne bismo trebali ni raditi ovo.

Frank: Pa dobro, kako onda da učvrstimo povjerenje?

 Frenk shvata da bi afera nanijela asimetričnu štetu, jer Zoi bi tek nešto malo posrnula u svojoj tek začetoj karijeri, dok bi on, visokopozicionirani kongresmen, mogao zauvijek da uništi svoju političku karijeru. Zoi je trenutno u prednosti jer sad može ucjenjivati Frenka. Igra trenutno izgleda ovako:

 Situacija sa jednokratnim telefonima 

Kako sada da izjednače pozicije u igri? Frenk predlaže Zoi da ponudi nešto čime bi se učvrstilo njihovo međusobno povjerenje.

Zoi: Bila sam vrlo diskretna.

Frenk: Ah, profesionalna diskrecija, da. Ali ovo je nešto sasvim drugačije.

Zoi: Imaš kameru na svom telefonu. (skida sa sebe majicu)

Zoi: Fotografije. One za koje ne bih željela da ih moj otac vidi.

Frenk: Mislim da će mi biti potrebno više od toga.

Zoi: (skida svu odjeću sa sebe)

Frenk: Lezi. Budi kreativna.

Ovim potezom, Zoi izgrađuje povjerenje na način da doslovno pokazuje da nema ništa da krije. Ona sebe izlaže većem riziku i dokazuje da je voljna staviti i svoju karijeru na kocku, kao i Frenk.          

Situacija nakon fotografisanja 

Frenk je sada prilično zadovoljan sa novonastalom situacijom, i oni nastavljaju svoju “profesionalnu romansu”. Dok obje strane znaju da bi mogli napredovati otkrivajući tajnu onog drugog, istovremeno znaju da i druga strana može odgovoriti istom mjerom, što će sasvim sigurno donijeti međusobnu propast i jednom i drugom. Prema tome, svaka strana će se truditi da igra lijepo i po pravilima.

Nije li to političko povjerenje - divna stvar?

 

Izvor: http://mindyourdecisions.com/

Preveo: V. S.

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari