Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Intriga Džejmsa Ensora

Royal Academy of Arts, 29 October 2016 — 29 January 2017

U čarobnom slikarstvu Džejmsa Ensora se sastaje nešto teatarsko, satirično i jezovito. Izložba "Intriga: Džejms Ensor Lika Tujmansa" u londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti" predstavlja esenciju sasvim originalnog umetničkog opusa, viđenog očima jednog od vodećih slikara današnjice.

Uprkos činjenici da je ceo svoj vek proveo u belgijskom primorskom gradiću Ostendeu, za Džejmsa Ensora se može reći da je imao plodan život i da je izvršio ogroman uticaj na razvoj ekspresionizma. Inovator i autsajder, pobunio se protiv klasičnog slikanja koje se predavalo na umetničkoj akademiji u Briselu s kraja 19. veka i neumorno stvarao u avangardnim salonima gde su njegove radikalne umetničke vizije nalazile plodno tlo. 

Detinjstvo provedeno među dragocenostima porodičnog antikvarijata možda daje odgovor na pitanje kako je posejano seme Ensorove divlje imaginacije. Prizori karnevalskih maski provlače se kroz mnoge njegove slike, a jarke boje i kitnjasti kostimi sugerišu sveprisutni osećaj drame i satire. 

Londonska Kraljevska akademija umetnosti poverila je kuratorstvo izložbe Liku Tujmansu, čuvenom belgijskom slikaru i velikom poštovaocu stvaralaštva Džejmsa Ensora. Dajući izložbi i lični pečat  Tujmans predstavlja Ensorov opus  kroz njegova mnogobrojna bizarno brilijantna i slavna nadrealna dela.

(The intense light of the North Sea coast had a profound effect on the Belgian painter James Ensor, as did his hometown Ostend’s colourful carnival tradition, and the contents of his family’s curiosity shop. Step into Ensor’s world in this short video – narrated in his own words, derived from his letters and his poetic musings on art.)

(Curator Adrian Locke and the exhibition’s curator, artist Luc Tuymans, talk about James Ensor’s ‘The Intrigue’, 1890.)

(Curator Adrian Locke introduces James Ensor’s ‘The Skeleton Painter’, 1896.)

(Curator Adrian Locke introduces James Ensor’s ‘Adam and Eve Expelled from Paradise’, 1887.)

(Curator Adrian Locke introduces James Ensor’s ‘The Artist Surrounded by Evil Spirits’, 1898.)

 

Via Royal Academy of Arts

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari