Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Severnoamerički starosedeoci

Edvard Kertis, fotografije

Edvard Šerif Kertis, rođen 1868. godine u Viskonsinu, postao je profesionalni fotograf u Sijetlu. 1895. je fotofrafisao Princezu Angelinu, kćerku duvamiškog poglavice Sijetla, po kome je grad u američkoj državi Vašington dobio ime. Taj susret je kod Kertisa izazvao doživotnu fascinaciju kulturom i životom indijanskih plemena. Ubrzo se pridružio ekspedicijama koje su proučavale indijanska plemena na Aljasci i u Montani.

1906. godine Kertisu se obratio bankar J.P. Morgan koji je bio zainteresovan da finansira dokumentarni projekat o starosedeocima američkog kontinenta. Osmislili su serijal u dvadeset tomova pod imenom "Severnoamerički Indijanci". Uz Morganovu podršku Kertis je 20 godina putovao Severnom Amerikom uzduž i popreko napravivši više od 40 000 fotografija, ovekovečivši na taj način više od osamdeset indijanskih plemena.  Na fonografskim cilindrima je beležio njihove pesme i jezike, ali i zapisivao usmene istorije, legende i biografije.

U nameri da zabeleži ono što je smatrao načinom života koji nestaje Kertis je ponekad "nameštao" dokumentarnu autentičnost na svojim slikama. Svoje "modele" postavljao je u pomalo romantičarske scene lišene svih znakova zapadne civilizacije. Na taj način mnoge fotografije sugerišu da su Indijanci tada živeli životom karakterističnim  za period pre Kolumbovog otkrića Amerike nego što su bili ljudi svog doba. Ako zanemarimo opasku koja mu je upućivana da je stvarao fotografije "Nobles divljaka" Kertisov impozantni opus ostaje jedan od najupečatljivijih zapisa o životu severnoameričkih Indijanaca s početka 20. veka.

 

Via Mashable

 

Preporuka: Indigenous People of America: sajtFB stranica, Bringing the best of Native American culture, language, spiritual life, music and arts.

 

 

 

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari