Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Pasta, italijanski zaštitni znak

Retronaut, Mashable

Pasta, najpoznatije obeležje italijanske kuhinje je prvi put zabeležena na Siciliji u 12. veku, nekoliko stoleća nakon što su arapski osvajači doneli jela od suvih rezanaca na ostrvo. Uglavnom pravljena od durum pšenice i jaja ili vode, vekovima je bila rezervisana za bogate i privilegovane. Tek u 18. veku industrijska proizvodnja je učinila da ovi proizvodi postanu jeftini i budu osnova kuhinje za veliki broj Italijana.

Mekana i elastična testenina proizvodila se u stotinama različitih oblika, od jednostavnih niti špageta do lazanja, makarona, taljatela... Sa masovnim iseljavanjem Italijana u Ameriku početkom 20. veka rasla je i popularnost paste koja je postala zaštitni znak italijanske nacionalne kuhinje. Međutim, čak i kasnih pedesetih godina 20. veka mnogi ljudi izvan Italije nisu znali kako se prave špageti. Na Svetski dan šale, 1. aprila 1957. godine BBC je emitovao čuveni prilog koji prikazuje jednu italijansku porodicu posle bogate berbe sa drveća koje obilato rađa špagete. Posle emitovanog priloga mnogi gledaoci su zvali poznatu tv stanicu u želji da saznaju kako da nabave sadnice "špageti drveća". 

Ove fotografije iz fabrika prikazuju stvarni proces pravljenja, oblikovanja, sečenja i sušenja testenina na putu do trpeze.

 

Via Mashable

 

Kraj Novog Polisa?

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari