Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Tunis na razmeđi vekova

Retronaut, Mashable

Fotohrom fotografije su kolor slike proizvedene od crno-belih fotografskih negativa  putem direktnog prenosa negativa na litografsku ploču. Proces se pravilno smatra fotografskom varijantom hromolitografije, što je širi termin koji se odnosi na kolor litografiju uopšte. Proces je izmislio 1880. godine  Hans Jakob Šmid (1856-1924) a najpopularniji je bio 90-tih godina XIX veka kada je tek pronađena kolor fotografija bila još uvek komercijalno neisplativa.

Fotohrom slike Tunisa koje prikazuje raskošne palate, žive trgovačke ulice i pijace su iz prvih decenija francuskog protektorata (1881-1956).

 

Via Mashable

 

Kraj Novog Polisa?

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari