Pretraga
Pronađite nas na
 

Pošalji prijatelju

Estetika

Čelične oluje

Fotografije Frenka Harlija, Zapadni front, 1917

Džejms Frensis "Frenk" Harli je imao trideset godina kada se priključio australijskoj vojci kao počasni kapetan i službeni fotograf. I pre nego što je stigao na Zapadni front u avgustu 1917. godine kako bi zabeležio ratna dešavanja u bici za Ipre, Harli je imao iskustvo fotografisanja u rizičnim okolnostima. Svega godinu ranije on se vratio u civilizaciju posle dve godine provedenih na ledenom Antarktiku sa britanskim istraživačem Ernestom Šekltonom i posadom broda Endurens, tokom kojih je uprkos očajničkoj borbi za život u surovim okolnostima uspeo da napravi seriju fantastičnih fotografija.

Harli se gotovo odmah obreo na prvim linijama fronta, u zapadnom delu Flandrije i okolini razorenog grada Ipra, rizikujući sopstveni život kako bi dokumentavao ratne sukobe. Uz neumorno pravljenje fotografija (koje danas pripadaju Državnoj biblioteci Novog Južnog Velsa) Harli je vodio i dnevnik u kome detaljno opisuje svoja iskustva sa fronta, opisujući strahote kojima je prisustvovao, iskazujući sažaljenje prema neprijateljskim, nemačkim vojnicima, gađenje prema ratu, osećanje frustracije zbog fotografija koje snima, upitanost o etičkim aspektima fotografija koje verodostojno predstavljaju užase rata. 

 

Via Mashable

Tagovi

Ostavite komentar

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije sajta NoviPolis. Ipak, po postojećem Zakonu o javnom informisanju NoviPolis odgovara za sve sadržaje koji se nalaze na njegovim stranicama, pa u skladu sa tim zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare uvredljive sadržine, kao i komentare za koje sumnjamo da su deo organizovanog spinovanja javnosti, nećemo objavljivati.

Ostali komentari